Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Uutisarkisto

 

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko juhlii elokuussa

20.5.2016 Tyrvään Pyhän Olavin kirkon 500-vuotisjuhlaa vietetään 6.−7.8.2016 Sastamalassa. Juhlamessu ja muut viikonlopun tapahtumat ovat kaikille avoimia.
- Lue lisää


Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa juhlitaan tänä vuonna

11.3.2016 Sastamalan ylpeys, Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, viettää 500-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Kirkkoa juhlitaan 6.-7.8.2016, mutta jo kevään ja kesän aikana juhlavuosi näkyy monin tavoin.
- Lue lisää


Pyhän Olavin kirkonmenot televisiossa

20.5.2015 Helluntaina 24. toukokuuta klo 10 Yle TV 1 lähettää suorana lähetyksenä messun Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta.

Liturgina messussa toimii Auli Airas-Laitila ja avustavana pappina Ari Paavilainen. Messussa avustavat Maija-Liisa Halme, Wassana Kaihlamäki ja Antti Pärssinen. Kanttorit Tuuli Muraja, Anu Mattila, Jari Mattila ja Hanna-Riikka Inkeroinen vastaavat messun musiikista yhdessä Pisara ja Lydia lauluyhtyeiden kanssa.


Risteillen vanhalle kirkolle

20.5.2015 Rautaveden kansallismaisemia ja Pyhää Olavia pääsee ihailemaan jälleen myös ulapan suunnalta, kun m/s Liekovesi palaa liikenteeseen. Alus risteilee kesällä Laiturikahvilan vierestä Tyrvään Pyhän Olavin kirkolle keskiviikkoisin ja sunnuntaisin.
- Lue lisää


Gallen-Kallelasta Lavoseen ja Rauhalaan

8.5.2015 Kansallistaiteilijamme Akseli Gallen-Kallelan (1865–1931) syntymästä tulee tänä vuonna kuluneeksi 150 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi järjestetään Tyrvään Pyhän Olavin kirkolla ja läheisellä kylätiellä opastettuja kävelykierroksia, joilla tutustutaan Tyrväällä lapsuutensa ja nuoruutensa viettäneen taiteilijan maisemiin.
- Lue lisää

 

Pyhän Olavin kesä alkaa 18. toukokuuta

13.2.2015 Vielä talviunta uinuva Tyrvään Pyhän Olavin kirkko avautuu vierailijoille jälleen 18. toukokuuta ja on avoinna elokuun loppuun saakka sunnuntaista perjantaihin klo 11-17. Syyskuussa kirkko on avoinna sunnuntaisin klo 11-17. Säännöllinen opastus kirkon historiasta ja taiteesta järjestetään aukiolopäivinä klo 12 ja 14.
- Lue lisää

 

Pyhä Olavi avautuu äitienpäivän jälkeen

25.4.2014 Tyrvään Pyhän Olavin kirkko avautuu vierailijoille 12. toukokuuta ja on avoinna elokuun loppuun saakka sunnuntaista perjantaihin klo 11-17. Syyskuussa kirkko on avoinna sunnuntaisin klo 11-17. Säännöllinen opastus kirkon historiasta ja taiteesta järjestetään aukiolopäivinä klo 12 ja 14 sekä tarvittaessa klo 16.
- Lue lisää

 

Liekoveden kyydissä vettä pitkin Pyhälle Olaville

10.7.2013 Heinäkuussa Vammalan satamasta päsee risteilyaluksella Pyhälle Olaville. Matka Vammalan satamasta, Laiturikahvilan rannasta, kirkolle kestää noin puolisen tuntia. Samalla saat ihastella rauhassa Rautaveden maisemia ja kuvitella itsesi keskelle keskiaikaa!
- Lue lisää

 

Tuomaankirkko päättää Pyhän Olavin vuoden

23.11.2012 Kirkkokansa on tottunut vaeltamaan joulun alla Tyrvään kaksitorniselta pääkirkolta aamun hämärissä Pyhän Olavin kirkonmäelle. Tuttu perinne jatkuu myös tänä vuonna. Tuomaankirkko on viimeinen tapahtuma, kun kirkon ovet avautuvat yleisölle ennen kevään koittoa. Tänä vuonna Tuomaankirkkoa vietetään sunnuntaina 23. joulukuuta.
- Lue lisää

 

300 vierasta joka päivä

23.11.2012 Pyhän Olavin kirkko kiinnosti edelleen matkalaisia. Kävijämäärä laski odotetusti edellisistä vuosista, sillä linja-autoryhmiä kirkolla kävi edellisvuosia vähemmän. Hiljaiseksi kirkonmäkeä ei voi silti väittää, sillä jokaisena aukiolopäivänä kirkossa vieraili keskimäärin noin 300 vierasta.
- Lue lisää

 

Presidenttipari vieraili Pyhällä Olavilla

30.6.2012 Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio tekivät yllätysvisiitin Sastamalaan Vanhan kirjallisuuden päiville. Kirjapäivien jälkeen presidenttipari kävi tutustumassa Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon, jossa kirkkoherra Osmo Ojansivu ja taiteilija Osmo Rauhala esittelivät vieraille kirkkoa ja taideteoksia.
- Lue lisää

 

Pyhän Olavin ovet avautuivat vappuna

2.5.2012 Tyrvään Pyhän Olavin kirkon ovet avautuivat vapunpäivänä talven hiljaiselon jälkeen. Ensimmäisen päivän aikana kirkkoon kävi tutustumassa satakunta vierasta. Määrä on suunnilleen sama kuin aiempien vuosien ensimmäisenä aukiolopäivänä.
- Lue lisää

 

Pyhällä Olavilla 72 000 kävijää kesässä

16.11.2011 Vilske jatkui Pyhän Olavin kirkolla kuluneenakin kesänä. Toukokuusta syyskuuhun avoinna olleeseen kirkkoon tutustui 72 000 vierasta. Kirkkotaiteen maalausten valmistuttua toissa kesänä kirkkoon on tutustunut jo yhteensä 200 000 vierailijaa.
- Lue lisää

 

Vielä ehtii Pyhälle Olaville

12.8.2011 Tyrvään Pyhän Olavin kirkolla kesäkausi jatkuu vilkkaana. Vielä ehtii tutustumaan kirkkoon ja sen taiteeseen. Kirkko on avoinna elokuun loppuun asti sunnuntaista perjantaihin klo 11-18 sekä syyskuussa sunnuntaisin klo 11-18.
- Lue lisää

 

Pyhä Olavi Raamatun sanoin

22.7.2011 Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa voi tiistaina 2. elokuuta klo 18 kuulla kirkon ja sen taiteen sanoman Raamatun sanoin, kuvin ja sävelin.
Kirkon oppaat lukevat kirkon maalausten aiheisiin; luomiseen, paratiisiin, syntiinlankeemukseen ja Kristuksen kärsimystiehen liittyviä raamatuntekstejä. Kokonaisuutta täydentävät musiikkiesitykset ja yhteislaulut.
- Lue lisää

 

Monologinäytelmä Maria Magdalenasta Pyhällä Olavilla

28.6.2011  Ensi lauantaina 2. heinäkuuta klo 17.30 Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa esitetään näytelmä Maria Magdalenasta eli Magdalan Mariasta, joka parannuttuaan riivaajien vallasta seurasi Jeesusta tämän ristinkuolemaan saakka.
 
Jeesuksen kärsimyshistorian Maria Magdalenan näkökulmasta kertovan näytelmän on kirjoittanut ruotsalainen kirjailija Margareta Skantze ja sen esittävät sisarukset, näyttelijä Leena Kellosalo ja laulaja Sinikka Törmälä. Pauli Talvitien kitarasäestys säestää lauluja ja luo esitykseen vahvan äänimaailman.
- Lue lisää

 

Kirkonrakentajat juhlivat toisena juhannuspäivänä

10.6.2011 Juhannuksen jälkeisenä sunnuntaina 26. kesäkuuta vietetään Tyrvään Pyhän Olavin kirkon talkoolaisten juhlaa. Kaikille kirkon rakennustyössä mukana olleille omistetun kirkkopyhän erityisenä ilon ja juhlan aiheena on jälleenrakennustyön veteraanin ja isähahmon Aarne Järän 100-vuotispäivä.
- Lue lisää

 

Väki virtaa taas Pyhälle Olaville

12.5.2011 Tyrvään Pyhän Olavin kirkon ovet avautuivat talven jälkeen 1.5. Yleisöllä on jälleen mahdollisuus tulla tutustumaan tyrvääläisten ylpeydenaiheeseen, talkoilla kunnostettuun vanhaan kirkkoon, ja sen ainutlaatuiseen kirkkotaiteeseen.
- Lue lisää

 

Tyrvään Paratiisi ja Passio -dokumentti TV1:llä toisena pääsiäispäivänä

21.4.2011 Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala maalasivat jälleenrakennettuun Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon 101 maalausta vuosina 2005–2009. Ohjaaja Pekka Heikkilä kuvasi dokumentin lapsuuden kotikirkkonsa taideteosten maalaustöistä. TV1 lähettää kirkon tiedotuskeskuksen tuottaman ohjelman toisena pääsiäispäivänä 25.4. klo 19.40–20.30.
- Lue lisää

 

Pyhän Olavin talkootyön näyttely avautui Hämeen linnassa

17.12.2010 Suomen kansallismuseossa Helsingissä aiemmin tänä vuonna järjestetty Tuhkasta noussut - Tyrvään Pyhän Olavin kirkko näyttely on nyt Hämeenlinnassa. Tyrvään ainutlaatuisista talkoista kertova näyttely on nähtävänä Hämeen linnassa syyskuuhun 2011 asti.
- Lue lisää

 

Tuomaankirkko kutsuu taas

3.12.2010 Pyhän Olavin ovet avautuvat tänä vuonna vielä kerran, kun tuttuun tapaan lyhtykulkue matkaa keskustasta Vanhankirkonniemelle Tuomaankirkkoon neljäntenä adventtina eli 19.12. Lyhtykulkue lähtee aamukuudelta Tyrvään kirkolta kohti Pyhää Olavia. Tuomaankirkko alkaa kello 7.
- Lue lisää

 

Sata ja yksi kuvaa ehdolla vuoden kristilliseksi kirjaksi

30.9.2010 Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalauksista ja niiden synnystä kertova, viime kesänä ilmestynyt, teos Sata ja yksi kuvaa on ehdolla vuoden kristilliseksi kirjaksi.
- Lue lisää

 

Tampere ja Tyrvää rinnakkain – mitä yhteistä, mitä eroa?

19.8.2010 Mitä yhteistä on Tampereen tuomiokirkon ja Tyrvään Pyhän Olavin kuvilla ja niiden sanomalla? Miten samoin, miten eri tavoin kahden tunnetun kirkon taideteokset puhuvat kristillisestä uskosta? Muun muassa näitä kysymyksiä pohditaan Pyhän Olavin kirkossa 23. elokuuta klo 18. Keskustelemassa ovat Tyrvään emerituskirkkoherra, rovasti Timo Kökkö ja Tampereen emeritustuomiorovasti, teologian tohtori Voitto Silfverhuth.
- Lue lisää

 

”Kävellen perille, hiljaa ja hartaasti...”

18.8.2010 Arkkitehti Maija Kairamon mielestä Tyrvään Pyhälle Olaville on parasta saapua kävellen, ainakin viimeiset parisataa metriä. Kohdetta kannattaa lähestyä hiljaa ja hartaasti, samaan tapaan kuin pyhiinvaeltajat Pyhän Jaakobin reitin päätepistettä eli Santiago de Compostelan katedraalia.
– Olisi hienoa, jos Tyrväälläkin kirkko voitaisiin nähdä hiukan laajemmin, osana kylän vanhaa maanviljelysmaisemaa. Kävellen kulkeminen kuuluu kokemukseen ja kokonaisuuteen.
- Lue lisää

 

"Kohti koko kansan kirkkoa"
– kolmen illan sarja valottaa Tyrvään Pyhän Olavin vaiheita

25.7.2010 Elokuun aikana Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa järjestetään kolme teemailtaa, jotka tarjoavat erilaisia näkökulmia kirkon menneeseen, nykyiseen ja tulevaan. "Kohti koko kansan kirkkoa" -sarjassa ääneen pääsevät kirkon vaiheita eri näkökulmista katsovat henkilöt.
- Lue lisää

 

Kirkkotaide ja sen syntytarina kirjaksi

29.6.2010 Valtavasti kiinnostusta herättäneistä maalauksista ja niiden synnystä on nyt valmistunut kirja.
Kuutti Lavosen, Osmo Rauhalan ja Pirjo Silverin Tyrvään Pyhän Olavin kirkko – Sata ja yksi kuvaa, St Olaf’s Church in Tyrvää – One Hundred and One Paintings julkistetaan 3. heinäkuuta Vanhan kirjallisuuden päivillä.
- Lue lisää

 

Paanussa paljon Pyhästä Olavista

3.6.2010 Sastamalan seurakunnan lehden, Paanun, kesänumerossa (2/2010) on monenlaista tietoa ja asiaa Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta.
- Lehden voit lukea täältä

 

Tunnetko Olavin?

3.6.2010 Kuinka tarkkaan tunnet Tyrvään Pyhän Olavin – kuinka tarkkaan olet katsonut kirkon taideteoksia? Testaa tietosi ja osallistu Paanun kesäiseen visaan.
Lähetä vastauksesi 15.8.2010 mennessä, kaikkien osallistuneiden kesken arvotaan kirjapalkintoja.
- Osallistu visaan

 

Lähde kävelemään kirkosta kirkkoon

31.5.2010 Sastamalan seurakunta järjestää torstaina 3. kesäkuuta pienen pyhiinvaelluksen, jonka vetävät pastorit Auli Airas-Laitila ja Eetu Myllymäki.
Kirkkokävelyllä pysähdytään Karkun, Sastamalan Pyhän Marian ja Tyrvään Pyhän Olavin kirkoissa. Viimeksi hiljennytään Tyrvään kirkossa.
- Lue lisääKallialaan odotettavissa yleisöryntäys

12.4.2010 Harva kirkko Suomessa kiinnostaa yhtä paljon kuin Tyrvään Pyhä Olavi, tuhopolton jälkeen talkoilla rakennettu ja Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalauksillaan tunnetuksi tekemä.
Kun ovet 2. toukokuuta taas avautuvat, odotettavissa on yleisöryntäys. Kesäkaudeksi on tehty jo 450 ryhmävarausta.
- Lue lisää

 

Taiteilijoiden luonnokset esillä kansallismuseossa

26.3.2010 Suomen kansallismuseossa on syksyyn saakka esillä Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan luonnoksia Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalauksista.

Näyttelyn avasi rovasti Timo Kökkö, joka puheessaan matkasi 500 vuoden takaisista ajoista nykyhetkeen. Hän kertoi myös omista kokemuksistaan ja mietteistään taiteilijoiden työtä seuranneessa luonnostyöryhmässä.
- Lue lisää

 

Pääsiäinen ja toivon kaksoispiste

22.3.2010 Pääsiäisen kaksinkertainen juhla, ristin ja ylösnousemuksen pääsiäinen, on aina tuottanut vaikeuksia sille, joka haluaa ennen kaikkea ymmärtää. Ensin hiljaisen viikon ja pitkäperjantain aikaan ollaan kärsimyksen ja kuoleman äärellä. Se puhuttelee. Tunne on tuttu. Kipu ja tuska ovat koskettaneet elämän aikana niin monia.
- Lue arkkipiispa Jukka Paarman pääsiäistervehdys

 

Messu kerran kuussa, hartaus joka sunnuntai

15.3.2010 Tyrvään Pyhää Olavin kirkossa pidetään kesäkaudella hartaus joka sunnuntai-ilta klo 18.
Messua vietetään kuukauden viimeisenä sunnuntaina aamukymmeneltä, ensimmäisen kerran 30. toukokuuta.
- Lue lisää

 

Tyrvään Pyhä Olavi esittäytyy Helsingissä

8.3.2010 Suomen kansallismuseo esittelee Tyrvään Pyhän Olavin kirkon jälleenrakentamisen vaiheet.
Helsingissä 26. maaliskuuta avautuvassa näyttelyssä on esillä Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalausten luonnoksia.

Taiteilijoiden luonnosmateriaaliin ja Tyrvään taidehankkeeseen voi tutustua koko kesän ajan, sillä näyttely on avoinna 12. syyskuuta asti.
- Lue lisää

 

Tyrvään Pyhä Olavi haluaa Unescon maailmanperintökohteeksi

25.2.2010 Sastamalan seurakunta on käynnistänyt prosessin Tyrvään Pyhän Olavin hakemisesta Unescon maailmanperintöluetteloon.
Suomessa on tällä hetkellä seitsemän maailmanperintökohdetta.
- Lue lisää

 

Arkienkelit liihottavat kohti ennätystä

9.2.2010 Yhteisvastuukeräyksellä on 60-vuotisjuhlavuonnaan näytön paikka. Tavoitteena on kaikkien aikojen paras tulos, tällä kertaa Suomen ja Haitin köyhien lapsiperheitten hyväksi. Edellinen ennätys, 5,2 miljoonaa euroa, on kymmenen vuoden takaa.
Valtakunnallinen keräys käynnistyi kynttilänpäivänä Sastamalassa.
Avajaisjumalanpalvelus Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta lähetettiin 7. helmikuuta suorana televisiossa ja radiossa.
- Lue lisää

Jumalanpalveluksessa saarnasi tämänvuotisen keräyksen esimies, arkkipiispa Jukka Paarma. Hän kannusti kirkkoon saapuneita kuulijoita ja tv-ruutujen äärellä kotisohvilla istuvia ryhtymään arkienkeliksi.
– Kuka tahansa meistä voi olla hyvän tekijä arjen keskellä. Se, joka sytyttää kynttilän. Se, joka antaa tilaa mielensä pohjalla asuvalle hyvyydelle, antaa sen ohjata, ei puhettaan vaan tekojaan, arkkipiispa vetosi.
- Lue arkkipiispan saarna täältä

 

Yhteisvastuun valtakunnallinen avaus Tyrväältä

29.1.2010 Yhteisvastuukeräys käynnistyy virallisesti 7. helmikuuta. Valtakunnallinen avaus on Sastamalassa.
Mukaan pääsee koko Suomi, sillä kynttilänpäivän jumalanpalvelus Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta lähetetään suorana sekä televisiossa (YLE TV 1) että radiossa (YLE Radio 1).
Jumalanpalveluksessa saarnaa arkkipiispa Jukka Paarma.
- Lue lisää

 

Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinto Ulla Raholalle

19.1.2010 Pyhän Henrikin säätiö on myöntänyt neljännen kulttuuripalkintonsa arkkitehti Ulla Raholalle, joka on suunnitellut Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sisätilan.
Säätiön hallituksen puheenjohtaja piispa Kari Mäkinen luovutti 5 000 euron suuruisen palkinnon 19. tammikuuta Turussa.

Ulla Rahola on ratkaisevalla tavalla ollut luomassa arkkihiippakunnan viime vuoden huomattavinta kulttuuritekoa, mutta hänen kädenjälkensä näkyy monessa muussakin kuin Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa.
Hän on toiminut pääsuunnittelijana Sääksmäen kirkon restaurointityössä, Ulvilan kirkon restauroinnissa ja korjaamisessa sekä Porvoon tuomiokirkon jälleenrakennuksessa.
- Lue lisää

 

Talkoolaiset kokoontuivat jouluaterialle

16.12.2009 Vuosia sitten Tyrvään Pyhän Olavin rakennustyömaalla ahkeroinut talkoolaisten joukko pitää edelleen yhteyttä. Perinteiseen tapaan kirkonrakentajat puolisoineen kokoontuivat taas jouluaterialle Vammalan seurakuntataloon.
- Lue lisää

 

Tuomaankirkko virittää juhlatunnelmaan

14.12.2009 Tyrvään Pyhä Olavi avautuu tänä vuonna vielä kerran, kun seurakunta neljäntenä adventtisunnuntaina eli 20. joulukuuta virittäytyy jouluun.
Tuomaankirkko alkaa kello 7. Tuttuun tapaan Kallialaan kuljetaan taas myös yhdessä kävellen, kirkkoherra Ari Paavilaisen vetämä lyhtykulkue lähtee Tyrvään kirkolta noin kello kuusi.
- Lue lisää

 

Kirkon mediasäätiöltä tukea Tyrvään Rembranteille

10.12.2009 Kirkon mediasäätiö tukee 10 000 eurolla toimittaja Pekka Heikkilän ohjaamaa tv-dokumenttia Tyrvään Pyhän Olavin kirkon taideteosten synnystä.
Tyrvään Rembrantit on seurantadokumentti harvinaisista maalauksista, niiden tekijöistä Osmo Rauhalasta ja Kuutti Lavosesta sekä taidemaalarien työskentelystä kirkossa 2004–09.
- Lue lisää

 

Taiteilijoille nyt kirkon kulttuuripalkinto

10.12.2009 Kuvataiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala. ovat saaneet tämänvuotisen kirkon kulttuuripalkinnon.
Kirkkohallitus antoi tunnustuksensa Tyrvään Pyhän Olavin kirkon maalausten ja kuvaohjelman toteutuksesta. Se on vahva puheenvuoro kuvataiteen asemasta kristillisessä julistuksessa ja todistuksessa.
- Lue lisää

 

Lavonen ja Rauhala jakoivat Suomi-palkinnon

25.11.2009 Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on luovuttanut vuotuiset Suomi-palkinnot eri taiteenalojen edustajille. Tyrvään Pyhän Olavin kuvataiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala olivat tunnustuksen saajien joukossa.
- Lue lisää

 

Tyrvään Pyhän Olavin korjaustöihin tukea 145 000 euroa

24.11.2009 Kirkkohallitus on päättänyt taloudellisesti avustaa Tyrvään Pyhän Olavin jälleenrakennuksen viimeistä vaihetta.
- Lue lisää

 

Pirkanmaan taidetoimikunta kehui kulttuurityötä

20.11.2009 Sastamalan seurakunta ja sen edeltäjä on palkittu kulttuurityön kunniamaininnalla.
Pirkanmaan taidetoimikunta antoi tunnustuksen merkittävistä ja kauaskantoisista päätöksistä, joita seurakunnassa on tehty Tyrvään Pyhän Olavin rakentamiseen sekä kirkon taiteen tilaamiseen ja toteuttamiseen liittyen.
- Lue lisää

 

Tyrvään talkootyö esillä kirkolliskokouksessa

3.11.2009 Opetusministeriön kansliapäällikkö Harri Skog antoi evankelis-luterilaisen kirkon kirkolliskokouksen avajaispäivänä tunnustusta Tyrvään Pyhän Olavin kirkon jälleenrakentamiselle.
Puheessaan Skog nosti tyrvääläisen talkootyön esimerkiksi hyvästä kristillisestä perinteestä.
– Mittavaan korjaustyöhön työpanoksensa ja tukensa antaneet ovat kokeneet arvokkaaksi sen, mitä kirkko edustaa.

- Lue kansliapäällikkö Harri Skogin puhe 2.11.2009

 

”Jotain aivan ainutlaatuista”

30.10.2009 Tyrvään Pyhä Olavi on vilkkaan syksyn jälkeen laskeutunut talvilepoon.
Neljäntenä adventtina kirkkokansa vaeltaa Kallialaan aloittamaan tuomaankirkolla joulua, mutta muuten ovet avautuvat vasta keväällä.
- Lue lisää

Ruusuja ja risuja

Kävijät ovat antaneet vuolaasti seurakunnalle suullista ja kirjallista palautetta Pyhästä Olavista.
- Lue lisää

 

Talkooväki sai rakennustietopalkinnon

12.10.2009 Tyrvään Pyhä Olavi on taas saanut mainetta ja kunniaa.
Tampereen rakennustietopalkinnon 2009 pokkasi nyt kirkon talkooväki. Ahkerille talkoomiehille erikoishöylätty lauta tuli tutuksi jo vuosia sitten, kirkkosalissahan kaikki näkyvät puupinnat on höylätty käsin.
- Lue lisää

 

Perinteisen puurakentamisen taitajat palkittiin

22.9.2009 Arkkitehti Ulla Rahola ja diplomi-insinööri Juhani Pentinmikko palkittiin ansioistaan Tyrvään Pyhän Olavin kirkon ja Porvoon tuomiokirkon jälleenrakentamisessa.
Erik Kråkström -puurakennuspalkinnon saajat valitsi Rakennustaiteen seura.

Helsinkiläiselle Raholalle Sastamalan seutu ja paikkakunnan ihmiset ovat ehtineet tulla tutuiksi, sillä hän aloitti Tyrvään vanhankirkon sisätilan suunnittelun 1999. Vuodesta 2005 lähtien hän kuului Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan työtä valvoneeseen luonnostyöryhmään.
- Lue lisää

 

Eurooppalaisia toimittajia kylässä

7.9.2009 Toistakymmentä toimittajaa Irlannista, Englannista, Saksasta ja Italiasta tutustui Suomen matkallaan Sastamalaan ja totta kai Tyrvään Pyhään Olaviin.
– Vaikuttava paikka! Tuntuu hyvältä olla täällä sisällä, kommentoi saksalaisen Freizeitwoche-aikakauslehden Heike Schulze-van Loon.
- Lue lisää

 

Kommentteja kirkon taiteesta

7.9.2009 Tyrvään Pyhän Olavin uusista kuvista alettiin keskustella vilkkaasti heti taiteen julkistamisen jälkeen.
- Lue kommentteja ja ensivaikutelmia täältä

 

Paavilaisen tulosaarna Pyhällä Olavilla

31.8.2009 Uusi kirkkoherra Ari Paavilainen toimittaa ensimmäisen messunsa Sastamalassa 6. syyskuuta.

Ehtoollisjumalanpalvelus alkaa kello 10 Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa.
Pääkirkossa eli Tyrvään kirkossa ei syyskuun ensimmäisenä sunnuntaina poikkeuksellisesti ole lainkaan jumalanpalvelusta.
- Lue lisää

- Lue kirkkoherra Ari Paavilaisen saarna Pyhän Olavin kirkossa 6. syyskuuta, 14. sunnuntaina helluntaista

 

Ensimmäinen vihkipari tuli Ruotsista

31.8.2009 Tyrvään Pyhän Olavin ensimmäinen hääpari kirkon valmistumisen ja avaamisen jälkeen tuli naapurimaasta asti.
Pastori Eetu Myllymäki vihki 22. elokuuta kristilliseen avioliittoon Johanna Niemisen ja Niklas Birgerssonin. Tuore aviopari asuu Ruotsissa.
- Lue lisää

 

Kuvia ja tiedote lehdistölle

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon jälleenrakennustyö on nyt saatu valmiiksi myös sisätilojen maalausten osalta. Kirkon sisätilojen maalaustyön toteuttivat taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala. Kirkko oli maalaustöiden vuoksi suljettu kesästä 2005 alkaen.

Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala ovat maalanneet kirkkoon yhteensä 101 työtä. Pohjana on 1700-luvun kuva-aiheet, joista taiteilijat ovat toteuttaneet omannäköistään taidetta. Tavoitteena oli kirkon entisen tunnelman säilyttäminen.
- Lue lehdistötiedote 13.8.2009.
- Kuvia lehdistölle.

 

Ensimmäinen messu juhlisti valmista kirkkoa

16.8.2009 Arkkipiispa Jukka Paarma toimitti Tyrvään Pyhän Olavin kirkon käyttöönoton juhlavassa messussa sunnuntaina 16. elokuuta. Messussa saarnasi arkkipiispa emeritus John Vikström. Liturgina toimi rovasti Osmo Ojansivu ja tekstinlukijoina kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pertti Järvinen, kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Maiju Vuorenoja sekä kaupunginjohtaja Paavo Salli.
Käyttöönottomessu kokosi kirkon täyteen seurakuntalaisia ja juhlavieraita.

Arkkipiispa emeritus John Vikström muisteli saarnassaan kirkon tuhoutumista tulipalossa v. 1997. Hän oli parhaillaan toimittamassa piispantarkastusta Karkussa ja näki omin silmin valtavan tuhon; savuavat rauniot, järkyttyneet itkevät ihmiset. Moni koki silloin, että jotain enemmän oli poissa kuin kirkon katto ja sisustus.
- Lue lisää.

- Lue Arkkipiispa emeritus John Vikströmin saarna Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa 11. sunnuntaina helluntaista, 16. elokuuta 2009.

 

Oli riemu, kun sain tulla sun, Herra, temppeliis

15.8.2009 Tyrvään Pyhän Olavin kirkon taiteen vastaanottojuhlaa vietettiin lauantaina 15. elokuuta kauniissa loppukesän säässä. Vaikuttava ja mieliinpainuva juhla alkoi yhteisiä tuntoja hyvin välittävällä virrellä 195 ”On riemu kun saan tulla sun, Herra, temppeliis”.

Nyt valmistuneella kirkkotaiteella on poikkeuksellista merkitystä sekä kulttuurin että kirkon kannalta totesi kirkkotaiteen vastaanottanut piispa Kari Mäkinen. Taiteilijat ovat monin tavoin asettaneet itsensä alttiiksi. Modernin ihmisen kaksi eri puolta käyvät näissä töissä keskustelua suoraan silmiemme edessä. Kirkossa läsnä olevat menneet sukupolvet tuovat taustaa ja perspektiiviä. Kirkossa toteutuva monitasoinen ja rajoja murtava dialogi haastaa katsojan osallistumaan keskusteluun ja tunnistamaan jotain itsestään ja paikastaan Jumalan edessä.
- Lue lisää.

- Ensivaikutelmia kirkkotaiteesta.
- Lue rovasti Osmo Ojansivun avaussanat kirkon käyttöönottojuhlassa.
- Tyrvään Pyhän Olavin kirkon seitsemän ihmettä.
- Piispa Kari Mäkisen puhe Tyrvään Pyhän Olavin taiteen vastaanottojuhlassa 15.8.2009.

 

Haluatko esittelyavuksi Pyhän Olavin kirkkoon?

13.8.2009 Kaikkien aikojen talkoot Tyrväällä eivät ole ohi. Uudet maalaukset kiinnostavat ja Kallialaan on odotettavissa melkoinen yleisöryntäys.
Vapaaehtoisia toivotaankin nyt esittelyavuksi Pyhän Olavin kirkkoon.

Oppaat hoitavat varsinaisen kirkon ja sen taiteen esittelyn, mutta heidän tuekseen kaivataan seurakuntalaisia, jotka voisivat esimerkiksi myydä kortteja, keskustella kävijöiden kanssa ja kertoilla paikkakunnasta, neuvoa pienissä käytännön kysymyksissä.
- Lue lisää.

 

Pian pääsee katsomaan uusia taidekuvia

4.8.2009 Tyrvään Pyhän Olavin kirkko avataan yleisölle lauantaina 15. elokuuta.
Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan historiallinen urakka on valmis, ja yhteensä 101 taidekuvan kokonaisuus paljastetaan kello 13 alkavassa, kaikille avoimessa juhlassa. Mukana on Turun piispa Kari Mäkinen ja myös molemmat taiteilijat käyttävät tilaisuudessa puheenvuoron.

Sunnuntaina 16. elokuuta klo 10 alkaa messu, jossa kirkon käyttöön ottamisen toimittaa arkkipiispa Jukka Paarma. Jumalanpalveluksessa saarnaa arkkipiispa emeritus John Vikström, liturgina toimii rovasti Osmo Ojansivu.

Käyttöönottomessun jälkeen Tyrvään-Vammalan maatalousnaiset tarjoilevat kirkkokahvit kirkonmäellä.
Pihamaalle tuodaan penkkejä ja äänentoistolaitteet, jotta seurakuntalaiset ja muut vieraat varmasti mahtuvat mukaan.
Avajaisviikonlopun molempina päivinä kirkon ovet ovat poikkeuksellisesti avoinna iltakahdeksaan asti.
- Lue lisää.

 

Ovet avautuvat 15. elokuuta

1.7.2009 Elokuun puolivälissä Tyrvään Pyhän Olavin kirkon suuret puuovet avataan taas. Kärsivällinen odotus palkitaan ja yleisö pääsee näkemään, miltä näyttää 1700-luvun kuva-aiheiden pohjalta toteutettu 2000-luvun kirkkotaide.

Kirkon taiteen vastaanottojuhlaa vietetään lauantaina 15.8. kello 13. Tilaisuudessa on mukana myös Turun piispa Kari Mäkinen.
Sunnuntaina 16. elokuuta kello 10 alkavassa käyttöönottomessussa saarnaa emeritusarkkipiispa John Vikström, jolle Tyrvään vanha kirkko on entuudestaan tuttu ja läheinen. Tuhopoltto 1997 osui Vikströmin virkakaudelle, ja tulipalon aikaan hän oli juuri pitämässä piispantarkastusta Karkussa.

Elokuun 2009 juhlaviikonlopun molempina päivinä kirkkoon pääsee tutustumaan kello 20:een asti.
Sen jälkeen kirkko on avoinna ja opas paikalla joka päivä klo 11–18, näillä näkymin ainakin syyskuun loppuun asti.
- Lue lisää.

 

Puun taitajat Kerimäellä

30.6.2009 Tyrvääläiset kirkonrakentajat kesäretkeilivät tänä vuonna itäisessä Suomessa.

Kerimäellä Pyhän Olavin kirkon talkoolaiset tutustuivat maailman suurimpaan puukirkkoon, joka on 45 metriä pitkä, 42 metriä leveä ja 27 metriä korkea. Ristin huippuun matkaa on komeat 37 metriä.
Kerimäkeläisten ylpeydessä on istumapaikkoja 3 000 vieraalle, seisomapaikkoineen kirkkoon mahtuu kerralla 5 000 ihmistä.

Kaksipäiväisen retken toisena, puun taitajia kiinnostaneena kohteena oli Suomen metsämuseo ja metsämuseokeskus Lusto Punkaharjulla.
- Lue lisää.

 

Kirkko avautunee elokuussa

31.5.2009 Toukokuun lopulla Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala pääsivät taas jatkamaan historiallista työtään Tyrvään Pyhän Olavin kirkkosalissa.
Taiteilijoiden valtava urakka alkaa olla viittä vaille valmis. Kirkko avataan yleisölle loppukesällä, näillä näkymin elokuussa.
Kaikkiaan yli sata taidekuvaa paljastetaan kerralla. Avajaisjuhlan tarkkaa päivää on kuitenkin toistaiseksi mahdoton sanoa, työn erikoisen luonteen takia. Koko pitkän prosessin ajan on jouduttu etenemään myös säiden armoilla.

Kirkossa on vielä tekemistä myös koristemaalareille eli Heli Luukkaselle, Tiina Lahikaiselle ja Pilvi Ojalalle sekä kultaajamestari Hannu Ivoselle.

Pyhän Olavin jälleenrakentamisen viimeistä vaihetta valvova luonnostyöryhmä päätti toukokuun lopussa, että vihkivarauksia aletaan ottaa vasta sen jälkeen kun kirkko on otettu käyttöön. Seurakunta ei halua pitää hääpareja epätietoisuudessa, koska kokonaisuuden valmistumisen täsmällinen ajankohta on auki.

Sastamalan seurakunta tiedottaa avaamisesta seuraavan kerran heinäkuun alussa.

 

Taiteilijat jatkavat loppukeväällä

15.4.2009 Moni odottaa jo malttamattomana Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan kirkkomaalausten paljastamista ja Tyrvään Pyhän Olavin viimeisen rakennusvaiheen valmistumista.
Vielä pitää kuitenkin jaksaa vähän varrota.
– Tavoitteena on, että kirkko avautuu yleisölle kesän aikana, mutta tarkkaa valmistumispäivää on tässä vaiheessa mahdoton ilmoittaa. Työt etenevät säiden, terveyden ja työvoiman sallimissa rajoissa, määrittelee tilanteen Sastamalan kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pertti Järvinen.
Järvinen johtaa myös taideprojektia valvovaa luonnostyöryhmää, joka piti huhtikuun puolivälissä tämän vuoden ensimmäisen kokouksensa.
- Lue lisää.

 

Härön elokuva vetää väkeä ja kerää kehuja

15.4.2009 Klaus Härön Postia pappi Jaakobille vetää ennätystahtia väkeä teattereihin. Sokean papin ja armahdetun elinkautisvangin kohtaamiset vievät katsojan suoraan kristinuskon ytimeen.

Elokuva on saanut hunajaiset arvostelut. Kriitikot ovat suitsuttaneet sitä eurooppalaisen laatuelokuvan helmeksi, klassikoksi, ohjaajansa parhaaksi työksi.
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko esiintyy useissa kohtauksissa maisemaa hallitsevana maamerkkinä.
- Lue lisää.

 

Tuomaankirkko tuo taas joulun

26.11.2008 Varhain neljännen adventin aamuna eli 21. joulukuuta kello 7 Vanhankirkonniemellä virittäydytään taas juhlatunnelmaan.
Tuomaankirkon toimittaa vt. kirkkoherra Hannu Kilpeläinen ja musiikkipuolesta vastaa kanttori Nina Pinni.
Jouluinen hartaushetki pidetään vielä tänä vuonna pihamaalla, koska Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalaustyö kirkkosalissa on kesken.
Kymmenet ja taas kymmenet joulunvieton aloittajat haluavat saapua Tuomaankirkkoon nimenomaan kävellen, lyhtykulkueena Tyrvään kirkolta.
Suuren suosion saavuttaneen perinteen aloitti 70-luvulla silloinen kirkkoherra, rovasti Timo Kökkö. Välivuotta ei pidetty edes tuhopolton jälkeen. Jälleenrakennusvaiheessa tunnelmallinen tilaisuus on järjestetty ulkosalla.

 

Talkoolaiset kokoontuvat jouluaterialle

26.11.2008 Kymmenkunta vuotta sitten kirkkotyömaalla yhteen hitsautunut joukko jatkaa yhä kokoontumisiaan. Seuraavaksi edessä on perinteinen joululounas Vammalan seurakuntatalossa.
Talkoolaiset puolisoineen ovat tervetulleita joulupöytään maanantaina 15.12.2008 kello 12.
Aterioinnin lisäksi luvassa on jouluista ohjelmaa, mukavaa yhdessäoloa ja lokakuisen Kokemäenjokivarren päiväretken muisteluksia.

 

Maalaustyöt loppusuoralla

19.9.2008 Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan sekä heidän avustajiensa työskentely Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa on olosuhteet huomioon ottaen edennyt hyvin.

Kaikkia työvaiheita ei kuitenkaan vielä tänä vuonna saada täysin päätökseen. Sateinen kesä ja kolea syksy ovat osaltaan vaikeuttaneet ja hidastaneet maalaamista. Alkuperäinen suunnitelma oli avata kirkko yleisölle syksyllä 2008.

Kokonaisuuden luovutus Vammalan seurakunnalle siirtyy kesään 2009. Sen jälkeen kirkon ovet avautuvat yleisölle. Perinteinen Tuomaankirkko pidetään vielä tänä vuonna kirkkopihalla neljännen adventin aamuna 21.12.08.

Seurakunta tiedottaa kirkon avaamisesta seuraavan kerran keväällä 2009 sen jälkeen, kun nähdään miten töitä päästään viimeistelemään.

 

Paanukatto sai uuden tervan

19.9.2008 Tyrvään Pyhän Olavin kaunis paanukatto on saanut päälleen uuden, tumman tervapinnan.

Kauhavalainen yrittäjä Esko Puhto ahkeroi syyskuun puolivälissä viikon verran Vammalassa. Varsinkin auringon puoleiselta jyrkältä etelälappeelta suojaava tervakerros oli jo paljolti kulunut pois. Käsin veistetyistä haapapaanuista talkoilla rakennettu katto tervattiin ensimmäisen kerran heti sen valmistuttua ja toisen kerran 2003.

Puhton mielestä syksy on otollinen ajankohta työn toteuttamiseen, koska talven aikana kylmyys imeyttää tervan tehokkaasti puun sisään.
– Seuraavan kerran katto on hyvä käsitellä joskus viiden vuoden kuluttua, hän sanoo.

EP:n Tervapinta Oy on aiemminkin tehnyt töitä Vammalan seurakunnalle. Puhto tervasi muutama vuosi sitten Karkun ruumishuoneen ja Sastamalan kirkon aidan.

 

Pappi Jaakob kävi täällä

28.8.2008 Tyrvään Pyhän Olavin kirkon idyllistä maisemaa voi ensi keväänä katsoa TV1:n Kotikatsomossa. Ohjaaja Klaus Härö kuvausryhmineen kävi Vammalassa tekemässä tv-draamaa Postia pappi Jaakobille.

Liikenne poikki! Hiljaisuus! Kuvataan! Ääni käy! Ole hyvä! Kiitos! Ilmaan sinkoilee lyhyitä, käskymäisiä ohjeita.

Aamuneljästä asti Häijääntien varressa on kuvattu Klaus Härön tv-elokuvaa Postia pappi Jaakobille. Sääennuste lupasi sadetta, mutta onni on ollut myötä. Ollaan jo iltapäivässä ja koko ajan on pitänyt mukavaa pilvipoutaa.
- Lue lisää.

 

Valmistumisjuhla kesällä 2009

6.8.2008 Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan työskentely Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa etenee hyvin. Varsinainen valmistumisjuhla pidetään vasta kesällä 2009.

Kuluvan loppukesän ja alkusyksyn ajaksi taiteilijoille halutaan edelleen antaa työrauha. Kokonaisuuden luovutus Vammalan seurakunnalle on sovittu syyskuun 2008 lopulle.

Kirkossa työskennellään kuitenkin luonnon ja säiden armoilla, ja työolosuhteissa johtuvat äkilliset muutokset saattavat vaikuttaa hidastavasti aikatauluun. Seuraava tiedote maalausten valmistumisesta ja aikataulusta annetaan 20.9.2008.

 

Kirkkomaalareilla alkoi loppusuora

5.6.2008 Kuutti Lavosella ja Osmo Rauhalalla on kiireinen ja työntäyteinen kesä Tyrvään Pyhällä Olavilla.Kirkossa on meneillään jälleenrakennuksen viimeinen vaihe eli sisätilan kuvaohjelman toteuttaminen. Taiteilijat pääsivät toukokuussa jatkamaan historiallista tilaustyötään.

Maalaaminen on kääntynyt loppusuoralle. Kaikkien kuvien on määrä valmistua syksyyn mennessä. Lavonen ja Rauhala toivovatkin nyt työ- ja keskittymisrauhaa.

Kesäajan matkailijat ja muut Pyhästä Olavista kiinnostuneet voivat mainiosti ihailla komeaa kivikirkkoa pihamaalla kiviaidan ulkopuolelta.
- Lue lisää.

 

Klaus Härö kuvaa Pyhän Olavin maisemissa

6.6.2008 Elokuvaohjaaja Klaus Härö on iskenyt silmänsä Tyrvään Pyhän Olavin kirkon miljööseen. Hän on kuvausryhmänsä kanssa tulossa Vammalaan tekemään tv-elokuvaa Postia pappi Jaakobille. Härö tunsi julkisuudessa paljon olleen keskiaikaisen kirkon ja kävi joukkoineen tutustumassa Kallialaan toukokuussa.

– Olen hirveä nipottaja kuvauspaikoissa ja vaadin niiltä paljon. Sitten kun menee paikan päälle katsomaan, joutuu usein pettymään. Nyt ei tarvinnut!
- Lue lisää.

 

Tuomaankirkosta haettiin joulua

17.12.2007 Maa on niin kaunis kaikui komeasti kanttori Keijo Vätön säestyksellä Tuomaankirkossa Tyrvään Pyhän Olavin pihassa.

Sumuinen ja lauha kolmannen adventin aamu keräsi vanhankirkonmäelle taas satamäärin jouluun valmistautuvaa, juhlatunnelmaan virittäytyvää väkeä. Kirkkokansaa oli paikalla enemmän kuin vuosiin; paljon työikäisiä, paljon nuoria, paljon lapsiperheitä.
- Lue lisää.

 

Talkoolaiset taas Pyhällä Olavilla

11.6.2007 Tyrvääläiset kirkonrakentajat kävivät porukalla tutustumassa taas yhteen Pyhään Olaviin.

Tällä kertaa retkikohteena oli Tallinna. Kahden päivän ajan siellä ihailtiin ja ihmeteltiin Pyhälle Olaville omistetun Olevisten lisäksi paljon muuta.
- Lue lisää.

 

Arkkipiispa Leo haki paanuja Tyrväältä

29.5.2007 Vanhankirkonniemellä koettiin toukokuussa jälleen yksi mielenkiintoinen, erikoinen ja historiallinen päivä.

Ortodoksikirkon arkkipiispa Leo kävi hakemassa Vammalan seurakunnalta ostamansa, kirkkotalkoista jääneet ylimääräiset paanut. Tyrvääläinen käsityö päätyy hänen Pielavedelle rakennuttamansa tsasounan katolle. Rukoushuoneen suunnittelee vammalalainen rakennusarkkitehti Marja Rauhala.
- Lue lisää.

 

Tuomaankirkossa katto korkealla

17.12.2006 Perinteisessä Tuomaankirkossa katto oli tänä vuonna todella korkealla. Jouluun valmistautuva väki kokoontui Tyrvään Pyhän Olavin kirkon pihamaalla kirkkaan tähtitaivaan alla.

Samaan tapaan ulkosalla oltiin tuhopolton jälkeen muutamana rakennusvuonna.

Vammalan seurakunnan nuoret olivat tuttuun tapaan valaisseet reitin Tyrvään kirkolta Vanhankirkonniemelle. He olivat aamuyön tunteina sytyttäneet tien varteen noin 800 kynttilää ja roihua.
- Lue lisää.

 

Kohtalotoverit kylässä Porvoossa

27.9.2006 Syysretkellään Tyrvään Pyhän Olavin talkoolaiset kävivät tutustumassa Porvoon tuomiokirkon korjaushankkeeseen. Vammalasta lähdettäessä Lauhamon bussiin pakattiin pari laatikollista vanhallakirkolla aikanaan tarvittuja suojakypäriä. Turvavarusteille oli perillä käyttöä, sillä tyrvääläisten ryhmä oli toukokuisen tuhopolton jälkeen ensimmäinen, joka on päästetty tuomiokirkkoon sisälle asti.
- Lue lisää.

 

Ensimmäiset uudet kuvat valmiina

15.9.2006 Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala ovat lopettaneet tältä syksyltä työnsä Vammalassa. Pyhän Olavin jälleenrakennuksen viimeinen vaihe eli kuvaohjelman toteuttaminen pääsi sääoloiltaan ihanteellisena kesänä hyvään vauhtiin.
- Lue lisää.

 

Kosteus kurissa, maalaustyöt pääsivät alkuun

30.5.2006 Kosteus on saatu kuriin Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa. Taiteilijat Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen pääsivät toukokuussa aloittamaan historiallisen työnsä Vammalassa. Kivikirkon molempiin päätyihin puhkaistiin syksyllä kaksi uutta tuuletusreikää. Läpiveto on selvästi parantanut ilmanvaihtoa - sekä ilman että puun kosteus on laskenut.
- Lue lisää.

 

Talkoolaiset Pyhän Olavin raunioilla

30.5.2006 Tyrvään kirkonrakentajien yhteinen matka jatkuu. Toukokuussa talkoolaiset puolisoineen kävivät Pyhän Olavin kirkon raunioilla - Ruotsin Sigtunassa.
- Lue lisää.

 

Kosteusongelma hidastaa maalaustyötä

19.8.2005 Kosteusongelma kirkon lattian alla on hidastanut maalaustöiden aloittamista siinä aikataulussa kuin alun perin suunniteltiin. Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala ovat tehneet paikan päällä materiaalikokeita ja muita valmisteluja, ja he jatkavat niitä edelleen, mutta ensimmäisten varsinainen kuvien toteuttaminen puupinnoille saattaa siirtyä kevääseen 2006.
- Lue lisää.

 

Taiteilijat saivat työrauhan

4.7.2005 Tyrvään Pyhän Olavin kirkko sulkeutui yleisöltä 4. heinäkuuta 2005, jotta taiteilijoiksi valitut Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala saavat työrauhan. Taiteilijat pystyvät työskentelemään kirkossa vain lämpimänä vuodenaikana. Alustavien arvioiden mukaan heiltä kuluu tehtävään kolme kesäkautta. Lopputulos kaikkine valmiine maalauksineen paljastetaan kerralla. Nyt ulkopuoliset saavat ihailla kaunista kirkkoa Rautaveden kansallismaisemassa vain ulkoapäin.
- Lue lisää.

 

Presidentti tapasi kirkonrakentajia

13.6.2005 Valtakunnallisten lähetysjuhlien päätöspäivä 12. kesäkuuta 2005 jäi lähtemättömästi Tyrvään Pyhän Olavin kirkon aktiivitalkoolaisten mieleen. Tasavallan presidentti Tarja Halonen kävi Vammalan vierailullaan tapaamassa kirkonrakentajia.
- Lue lisää.

 

Taiteilijat aloittavat työnsä

14.4.2005 Kansainvälisesti tunnetut taiteilijat aloittavat työnsä Vammalassa heinäkuussa 2005. Tyrvään Pyhän Olavin kuvaohjelman toteuttaminen on sekä kirkko- että taidehistoriallisesti merkittävä hanke Suomessa.
- Lue lisää.


Tyrvään Pyhän Olavin kirkon 500-vuotisjuhlaa vietetään 6.−7.8.2016 Sastamalassa. Juhlamessu ja muut viikonlopun tapahtumat ovat kaikille avoimia. Kuva Jaakko Pirttikoski.

Sastamalan ylpeys, Tyrvään Pyhän Olavin kirkko, viettää 500-vuotisjuhlavuottaan tänä vuonna. Kuva Jaakko Pirttikoski.

Helluntaina 24. toukokuuta klo 10 Yle TV 1 lähettää suorana lähetyksenä messun Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta. Kuva Tarja Kopalainen.

Pyhälle Olaville pääsee myös vettä pitkin, kun M/S Liekovesi palaa liikenteeseen.

Akseli Gallen-Kallela. Kuva Gallen-Kallelan Museo.

Kevään valo tulvii jo sisään talviunta uinuvan kirkon ikkunoista. Kuva: Merja-Leena Törmälehto.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko avautuu vierailijoille 12. toukokuuta ja on avoinna elokuun loppuun saakka sunnuntaista perjantaihin klo 11-17. Kuva Ari Paavilainen.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkolle pääsee kesällä 2013 Liekovesi-risteilyaluksella. Matka Vammalan satamasta, Laiturikahvilan rannasta, kirkolle kestää noin puolisen tuntia.

Tänä vuonna Tuomaankirkkoa vietetään sunnuntaina 23. joulukuuta. Kuva Tiina Kauppinen.

Pyhän Olavin oppaat esittelivät viime kesänä kirkkoa ja taideteoksia noin 300 sadalle ihmiselle joka päivä.

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö ja rouva Jenni Haukio vierailivat Tyrvään Pyhän Olavin kirkolla.

Pyhän Olavin harmaanuttuisten vakiasukkaiden pesänrakennuspuuhat ovat täydessä vauhdissa kirkon kesäkauden alkaessa. Kuva Jaakko Pirttikoski.

Vilske jatkui Pyhän Olavin kirkolla kuluneenakin kesänä. Kuva: Reijo Keskikiikonen.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkolla kesäkausi jatkuu vilkkaana. Kuva Janne Kaarla.

Kirkon oppaat lukevat kirkon maalausten aiheisiin; luomiseen, paratiisiin, syntiinlankeemukseen ja Kristuksen kärsimystiehen liittyviä raamatuntekstejä. Kuva Urpo Vuorenoja.

Leena Kellosalo tulkitsee Marian hienovaraisesti, mutta osaa näyttää myös naisen kiihkon ja rakkauden.

Aarne Järä, Esko Kangasniemi ja Tapio Vainio paanuttavat korkeuksissa.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon ovet avautuivat talven jälkeen 1. toukokuuta. Kuva Jaakko Pirttikoski.

Ohjaaja Pekka Heikkilä kuvasi dokumentin lapsuuden kotikirkkonsa taideteosten maalaustöistä.  Kuva Marjaana Perttula.

Lyhdyt ikkunasyvennyksissä valaisevat kirkkosalia. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Kirkkotaiteen vastaanottojuhlaa vietettiin täpötäydessä kirkkosalissa. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Tampereen tuomiokirkon sisäinteriööri.

Tyrvään Pyhän Olavin sisäinteriööri.

Arkkitehti Maija Kairamo selittää, miksi kirkon asehuoneen puoleisessa seinässä kivet ovat muhkuraisempia ja epätasaisempia kuin rakennuksen vastakkaisella puolella.

Tyrvään vanhan kirkon korjaamisen vaiheet 60-luvulta nykypäivään vetivät Kallialaan ison joukon aiheesta kiinnostuneita

Itäpäädyn kaunis, muurattu ruusukeristi.

Sata ja yksi kuvaa julkistetaan Sylvään koulun juhlasalissa lauantaina 3. heinäkuuta klo 10.15–10.45.

Paanu.

Oppaat pitävät kolmesti päivässä kirkon yleisesittelyn. Kuva Pirjo Silveri.

Jo viheriöivä luonto puhuu ja puhuttelee. Kuva Pirjo Silveri.


Opas Leena Myllyniemi esittelee kirkon taidetta. Kuva Pirjo Silveri.

Avajaisväkeä kansallismuseossa. Kuva Pirjo Silveri.

Kuva Pirjo Silveri.

Kesällä kirkossa on messu kerran kuussa. Kuva Pirjo Silveri.

KUVAAJA: Rauno Träskelin Kuutti Lavonen: Simon Kyreneläinen auttaa ristin kantamisessa. Luonnos.

Tyrvään Pyhää Olavia ollaan hakemassa Unescon maailmanperintökohteeksi. Kuva Pirjo Silveri.

Arkkipiispa Jukka Paarma ja toiminnanjohtaja Marianne Heikkilä tutustuivat diakonissa Marketta Lahdenmaan esittelemiin yhteisvastuutuotteisiin.

Arkkipiispa Jukka Paarma saarnaa Tyrvään Pyhällä Olavilla. Kuva Pirjo Silveri.

Yhteisvastuun sydänlogo.

Elokuu 2009. Ulla Raholan hymy on herkässä: Tyrvään Pyhän Olavin pitkä jälleenrakennusvaihe on ohi ja kirkko taas valmis otettavaksi käyttöön. Kuva Meri Öhman.

Herkkua on siinä monenlaista.

Neljännen adventin aamuna kynttilöitten valossa kylpevä Tyrvään Pyhä Olavi on vaikuttava näky. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Pekka Heikkilä haastattelee Kuutti Lavosta syksyllä 2006. Kuva Pirjo Silveri.

Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen. Kuva: Pirjo Silveri.

Taidemaalarit Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen seisovat yhteisesti suunnitellun ja maalatun, taiteilijoiden alueita yhdistävän pylvään juurella. Kuva: Reijo Keskikiikonen.

Nyt se on varmistunut: komean Tyrvään Pyhän Olavin ovet avautuvat yleisölle 15. elokuuta.

Kahvitauko kirkonmäellä.

Pikkuinen Otso Niila Väinämö kummitätinsä Riitta Snellmanin sylissä.

Noin 35 000 vierasta ehti ensimmäisen syksyn aikana nähdä uudet uskon kuvat.

Esko Kangasniemen, Veikko Kareisen, Osmo Ojansivun ja Kalevi Saaren hymy on herkässä. Nelikko oli ASTA Koti-messuilla vastaanottamassa Tampereen rakennustietopalkintoa 2009. Kuva Tampereen Messut.

Arkkitehti Ulla Rahola. Kuva Pirjo Silveri.

Opas Aino Öhman (oik.) selostaa Osmo Rauhalan teosta Armo. Hänen vieressään toimittaja Heike Schulze-van Loon Saksasta, Ian Hill Irlannista kuvassa vasemmalla.

Elokuvaohjaaja Klaus Härö perheineen oli mukana sekä Tyrvään Pyhän Olavin taiteen vastaanottojuhlassa että käyttöönottomessussa. Kuva Meri Öhman.

Ari Paavilainen (oik.) aloittaa työt Sastamalassa 1. syyskuuta, mutta Tyrvään Pyhän Olavi on ehtinyt tulla jo tutuksi. Uusi kirkkoherra oli mukana myös kirkon avajaisjuhlissa elokuun puolivälissä. Kuva Meri Öhman.

Johanna Nieminen ja Niklas Birgersson vihittiin Tyrvään Pyhällä Olavilla 22. elokuuta, valmiin kirkon ensimmäisenä hääparina. Kuva Pirjo Silveri.

Messun toimittajat saapuvat kirkkoon ristikulkueena. Kuva: Reijo Keskikiikonen.

Arkkipiispa emeritus John Vikströmin saarna käsitteli etsikkoaikaa. Kuva: Reijo Keskikiikonen.

Taiteilijan puheenvuoro: Osmo Rauhala. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Kuutti Lavonen kertoo taiteestaan. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Puhdasta syntyi. Tyrvään-Vammalan maatalousnaiset pesivät kirkkosalin talkoilla juuri ennen ovien avaamista yleisölle. Emännät hoitivat samanlaisen siivousurakan myös kesällä 2003, kun kirkko oli valmistunut. Kuva Pirjo Silveri.

Lauantaina 15. elokuuta 2009 Tyrvään Pyhän Olavin kirkon ovet avautuvat taas yleisölle. Kuva Pirjo Silveri.

Nyt se on varmistunut: komean Tyrvään Pyhän Olavin ovet avautuvat yleisölle 15. elokuuta.

Osmo Rauhala ja Ulla Rahola käyvät vielä läpi värityksen yksityiskohtia. Taustalla koristemaalari Tiina Lahikainen ruokatauolla.

Kerimäen kirkon eteisessä oppaan kanssa.

Talkoojoukkoa polvistuneena Kerimäen kirkon alttarille.

Luonnostyöryhmä tutustui toukokuun lopussa tilanteeseen kirkossa. Kuva Pirjo Silveri.

Taiteilija Osmo Rauhala kirkonmäellä. Kuva Pirjo Silveri.

Kuutti Lavonen (oik.) ja Osmo Rauhala kävivät pääsiäisen jälkeen työmaallaan Kallialassa. Kuva Pirjo Silveri.

Postia pappi Jaakobille -tv-elokuvaa kuvauksia Pyhällä Olavilla

Postia pappi Jaakobille -tv-elokuvaa kuvauksia Pyhällä Olavilla

Hartaushetken ajan lyhdyt valaisevat kiviaidalla.

Tuomaankirkko houkuttelee Pyhälle Olaville kaikenikäistä jouluväkeä, ja paljon muitakin kuin vammalalaisia.

Kirkonrakentajien jouluateria on Vammalassa jo perinne. Kuva vuodelta 2007.

Rovasti Timo Kökkö ja taiteilija Kuutti Lavonen vaihtavat mielipiteitä kirkon portilla syksyn viimeisinä työskentelypäivinä. Kuva Pirjo Silveri.

Luonnostyöryhmä kävi syyskuun puolivälissä katsomassa töitten etenemistä kirkossa. Ulla Rahola (oik.), Kuutti Lavonen, Timo Kökkö ja Maiju Vuorenoja kirkonmäellä. Kuva Pirjo Silveri.

Esko Puhto kuumentaa tervan ensin tynnyrissä. Kuva Pirjo Silveri.

Suojaa sutipelillä korkeuksissa. Kuva Pirjo Silveri.

Postia pappi Jaakobille -tv-elokuvaa kuvauksia Pyhällä Olavilla

Postia pappi Jaakobille -tv-elokuvaa kuvauksia Pyhällä Olavilla

Arkkitehdit Maija Kairamo ja Juha Leiviskä olivat vaikuttuneita siitä, mitä he kirkossa valmiina näkivät.

Taiteilijat Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen aloittivat työnsä 4. heinäkuuta 2005.

Klaus Härö kuvaa syyskesällä 2008 tv-elokuvaa vanhankirkonniemellä.

Vanhankirkonniemen idyllinen maisema sopii hienosti Klaus Härön tv-elokuvaan.

Tuomaankirkko 16.12.2007.

Pyhän Olavin eli Olevisten kirkkoon tutustumassa.

Arkkipiispa Leo saapuu Vanhankirkonniemelle.

Esko Kangasniemi (oik) ja arkkipiispa Leo.

Vammalan seurakunnan nuoret olivat tuttuun tapaan valaisseet reitin Tyrvään kirkolta Vanhankirkonniemelle.

Tyhjennetyssä kirkkosalissa on monenmoista ihmeteltävää.

Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala ovat lopettaneet tältä syksyltä työnsä Vammalassa.

Taiteilijat Kuutti Lavonen (vas.) ja Osmo Rauhala, kirkkoherra Osmo Ojansivu, kultaajamestari Hannu Ivonen ja seurakunnan tekniseksi apulaiseksi palkkaama Esko Kangasniemi pitävät kevään ensimmäistä yhteistä palaveria kirkonmäellä.

Tyrvääläiset Pyhän Olavin raunioilla Sigtunassa.

Sakari Mentu tutkii kirkon alttian alustaa.

Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala.

Presidentti Tarja Halonen tapasi talkoolaisia.

Kirkkoherra Osmo Ojansivu ja taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala.

Sivun alalaita.