Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

"Kohti koko kansan kirkkoa"
– kolmen illan sarja valottaa Tyrvään Pyhän Olavin vaiheita

25.7.2010
Elokuun aikana Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa järjestetään kolme teemailtaa, jotka tarjoavat erilaisia näkökulmia kirkon menneeseen, nykyiseen ja tulevaan. "Kohti koko kansan kirkkoa" -sarjassa ääneen pääsevät kirkon vaiheita eri näkökulmista katsovat henkilöt.

Pyhä Olavi Kallialan kylässä hylättiin 1855 seurakunnan uuden kirkon valmistuttua Sastamalan kaupungin nykyiseen keskustaan. Sarja valottaa sitä, miten arvottomana koettu autiokirkko nousi 1960-luvulta alkaen uuteen loistoon ja kansallisaarteeksi, koko kansan Pyhän Olavin kirkoksi.

Ma 2.8. klo 16 – 19
Tapaa talkoolaisia ja talkoolaisten tarinan tallentaja!

Miten ne paanut oikein veistettiin, lehterit rakennettiin ja penkit kasattiin? Mikä veti kirkkotyömaalle vuosikausiksi palkattomaan työhön? Tule ja kysy kirkonrakentajilta. Talkoolaisia on maanantai-iltapäivänä klo 16 - 19 tavattavissa kirkolla. Klo 18.30 haastattelussa ovat kirkkotyömaan työnjohtajat Esko Kangasniemi ja Veikko Niukkanen.

Tavattavissa on myös kirjailija Pirjo Silveri, joka on tallentanut talkoolaisten tarinan Kirkonrakentajat-kirjaan ja maalausprosessin vastailmestyneeseen teokseen Tyrvään Pyhän Olavin kirkko - Sata ja yksi kuvaa. Silveri signeeraa molempia kirjojaan, joita myös on myynnissä kirkolla, tuotto käytetään Pyhän Olavin kirkon ylläpitotyöhön.

Myynnissä on lättyjä ja kahvia. Säästä luontoa - ota oma lautanen ja muki mukaan. Illan päätteeksi kirkkoherra Ari Paavilainen pitää iltahartauden.

To 12.8 klo 18.00 – 19.00
Arkkitehti Maija Kairamo: "Tyrvään vanhankirkon korjauksen vaiheita"

Museovirastossa työskennellyt arkkitehti Maija Kairamo seurasi työurallaan Tyrvään vanhankirkon vaiheita ja korjauksia 1960-luvulta asti. Kirkon jälleenrakennuksen aikana hän oli jäsenenä sisätilatyöryhmässä. Kairamo kuului myös niihin harvoihin, jotka näkivät uudet maalaukset vielä keskeneräisinä, sillä hänet kutsuttiin asiantuntijana osallistumaan yhteen luonnostyöryhmän kokoukseen. Kairamo kertoo Museoviraston arkkitehdin silmin kokemuksiaan kirkon korjaamisen vaiheista 60-luvulta lähtien.

Ma 23.8 klo 18.00 – 19.30
Rovasti Timo Kökkö ja tuomiorovasti Voitto Silfverhuth: "Kaikki on vertausta" – Tyrvään Pyhä Olavi Tampereen tuomiokirkon kuvatradition jatkajana

Hugo Simberg ja Magnus Enckell toteuttivat Tampereen tuomiokirkkoon 1900-luvun alussa maalaukset, jotka herättivät vuosikymmenten mittaisen kiivaan taidekeskustelun. Sata vuotta myöhemmin, 2000-luvun alussa Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala maalasivat nykyajan uskon kuvat Tyrvään vanhaankirkkoon. Tampere sai mittakaavaltaan yhtä laajan seuraajan vasta Pyhän Olavin kirkkotaiteessa.

Molempien kirkkojen kuviin kätkeytyy paljon vertauksia. Tuomiokirkon maalaukset ovat puhutelleet symboliikallaan jo vuosisadan, Pyhän Olavin kirkkotaide vasta vuoden. Mitä yhteistä kuvien sanomalla on, miten samoin ja miten eri tavoin kuvat puhuvat kristillisestä uskosta, miten kuvat vaikuttavat pyhän kokemiseen. Aiheesta keskustelemassa ovat Tyrvään seurakunnan ja Tampereen tuomiokirkkoseurakunnan emerituskirkkoherrat, rovasti Timo Kökkö ja tuomiorovasti, teologian tohtori Voitto Silfverhuth.


Kaikki tilaisuudet järjestetään Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa ja niihin on vapaa pääsy.

Teksti: Aino Öhman

- Takaisin.

Ilmakuva Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta kesällä 2004.

Itäpäädyn kaunis, muurattu ruusukeristi.

Veikko Kylvén lyö naulaa.

Lankkujen höyläystä - kaikki puupinnat viimeisteltiin käsin.

Arkkitehdit Maija Kairamo ja Juha Leiviskä olivat vaikuttuneita siitä, mitä he kirkossa valmiina näkivät.

Noin 35 000 vierasta ehti ensimmäisen syksyn aikana nähdä uudet uskon kuvat.

Kuutti Lavonen: Enkeli. Kuva Rauno Träskelin.

Rovasti Timo Kökkö ja talouspäällikkö Paula Laasanen vaihtavat ajatuksia kirkonmäellä.

Sivun alalaita.