Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Yhteisvastuun valtakunnallinen avaus Tyrväältä

29.1.2010
Yhteisvastuukeräys käynnistyy virallisesti 7. helmikuuta. Valtakunnallinen avaus on Sastamalassa.
Mukaan pääsee koko Suomi, sillä kynttilänpäivän jumalanpalvelus Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta lähetetään suorana sekä televisiossa (YLE TV 1) että radiossa (YLE Radio 1).
Jumalanpalveluksessa saarnaa arkkipiispa Jukka Paarma.

Yhteiskuljetuksilla perille

Yhteisvastuukeräyksen avajaisjumalanpalvelus alkaa Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa 7.2. kello 10.

Kirkkokansan toivotaan jättävän henkilöautonsa Tyrvään kirkon tai Vammalan seurakuntatalon parkkipaikalle. Sieltä pääsee sujuvasti yhteiskuljetuksella vanhallekirkolle. Lauhamon bussi lähtee Tyrvään kaksitorniselta ensimmäiselle lenkille kohti Kallialaa klo 9.30. Toinen kierros tehdään heti perään.

Jumalanpalveluksessa saarnaava arkkipiispa Jukka Paarma on myös keräyksen esimies, tasavallan presidentti Tarja Halonen sen suojelija.
Edellisen kerran arkkipiispa Paarma vieraili Tyrvään Pyhällä Olavilla elokuussa 2009, Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan taideteosten julkistamisen jälkeisessä käyttöönottomessussa.

Sastamalan kirkkoherra Ari Paavilainen toimii liturgina. Musiikista vastaa lauluyhtye Pisara kanttoripariskunta Anu ja Jari Mattilan johdolla.

Tekstinlukijoina ovat seurakunnan luottamushenkilöistä Pirkko Esko ja Tarmo Seppä, paikallisia marttoja edustava Raija Jokinen sekä vastikään Marttaliiton toiminnanjohtavaksi valittu Marianne Heikkilä. Teologian maisteri Heikkilä siirtyy marttajärjestöön helmikuun alussa, Kirkon Ulkomaanavun sidosryhmäjohtajan paikalta.

Kirkkosalissa kylmä, mutta tunnelma lämmin

Televisioinnin takia yleisön toivotaan olevan paikalla hyvissä ajoin – ja asianmukaisesti varustautuneena.
Sydäntalvella kannattaa laittaa villaista ylle, villaista alle, tarpeeksi toppatakkia, tumppua, pipoa päälle, ja vaikka hartiahuivi tai kevyt viltti vielä mukaan. Ainakin kokeneet tuomaankirkkolaiset tietävät, että tunnelma on lämmin mutta hiki tuskin tulee!

Vaikkei kynttilänpäiväksi osuisi hurjin paukkupakkanen, lämmittämättömässä kivikirkossa on silti kylmä.
– Luultavasti hyvin paljon pakkasella koko jumalanpalveluksen ajan, määrittelee kirkkoherra Ari Paavilainen Tyrvään Pyhän Olavin talvisen ”eksotiikan”.

Kirkossa on kyllä tarjolla istuma-alustoja, jotka jonkin verran helpottavat oloa. Sekin on hyvä tietää, ettei kirkonmäellä ole tähän vuodenaikaan wc-mahdollisuutta.

Sastamalan marttayhdistykset ovat aktiivisesti mukana yhteisvastuukeräyksen avauksen järjestelyissä. Yhdessä seurakunnan emäntien kanssa he myös tarjoilevat jumalanpalveluksen jälkeen keittolounaan ja kirkkokahvit Vammalan seurakuntatalossa (Asemakatu 6).

Tyrvään kirkossa ei poikkeuksellisesti ole jumalanpalvelusta sunnuntaina 7.2.2010.

Apua lähelle ja kauas

Yhteisvastuukeräys järjestetään nyt 60. kerran, ja se on Suomen suurin vuosittainen kansalaiskeräys.
Haitin tapahtumien takia lahjoituksia on poikkeuksellisesti jo tammikuussa ohjattu katastrofiapuun. Karibian alueen köyhä ja luonnonmullistusten runtelema maa valittiin ulkomaankohteeksi ennen tuhoisaa maanjäristystä.
Keräyksen juhlavuonna autetaan vähävaraisia perheitä myös kotimaassa. Täällä erityiskohteena on Lapsiperheiden ruokaturva -hanke, jonka toteuttamisesta vastaavat Marttaliitto ja Marthaförbundet.

Suomessa kasvaa köyhyydessä yli 150 000 lasta (THL 2007). Luku on kolminkertaistunut 1990-luvun laman jälkeen. Köyhiksi luokitellaan kotitaloudet, joiden tulot ovat alle 60 prosenttia väestön keskitulosta.
Lapsilisät ja kotihoidon tuki eivät ole nousseet samassa tahdissa elinkustannusten kanssa ja verotuksen perhevähennyksistä on luovuttu. Niukkuus näkyy nopeasti perheen ruokapöydässä.

– Yhteisvastuu 2010 tuo tilanteeseen helpotusta marttojen ja seurakuntien yhteistyöllä, sanoo keräysjohtaja Tapio Pajunen.
– Kaikkein vaikeimmassa asemassa oleville lapsiperheille ympäri Suomen tarjotaan käytännönläheistä tukea edullisen ruoan laitossa sekä ruokakursseilla että kotikäynneillä, hän selventää.

Sinustako arkienkeli?

Haluaisitko sinäkin arkienkeliksi – tahtoisitko auttaa ja olla mukana tekemällä jotakin yhteisvastuun hyväksi?

Vapaaehtoisille on Sastamalassa pitkin kevättä tarjolla monenlaisia tehtäviä ja erilaisia tapoja osallistua. Jokaiselle löytyy jotakin, ja kuka tahansa osaa tai pystyy toimimaan arkienkelinä.
Ota rohkeasti yhteyttä diakoniatoimistoon ja ilmoittaudu, p 5124 115 tai 5124 116. Voit myös kysyä lisää keräyspäällikkö Marjatta Karimäeltä (marjatta.karimaki@evl.fi).

– Esimerkiksi lipaskerääjiä kaivataan Sastamalan keskustaan, vuoroja on yhä vapaana. Ne ovat yleensä tunnin tai kahden mittaisia, ja käytännön yksityiskohdista voidaan sitten neuvotella ja sopia. Lipaskerääjäksi voivat lähteä vaikka lapset ja vanhemmat yhdessä, kannustaa johtava diakoniatyöntekijä Marjatta Karimäki.

Myös listakerääjille olisi töitä eri puolilla Sastamalaa, samoin kevään moniin yhteisvastuutapahtumiin jokainen auttava käsi- ja jalkapari toivotetaan lämpimästi tervetulleeksi.

Lahjoitustilit

Voit toimia arkienkelinä myös lahjoittamalla haluamasi summan rahaa!

Yhteisvastuukeräyksen tilinumerot:
Nordea 208918-6775
OP Pohjola 500001-20236228
Sampo 800016-51651

Sastamalan seurakunnan viite on 301880, muistathan käyttää sitä jos maksat lahjoituksesi pankkiin.
www.yhteisvastuu.fi–sivustolta pääset myös suoraan verkkopankkeihin.

 

Lue lisää keräyksestä
www.yhteisvastuu.fi

Mikä kynttilänpäivä?
Lue kirkkovuoden pyhästä täältä

Yhteisvastuutapahtumia Sastamalassa

Teksti ja kuvat Pirjo Silveri

- Takaisin.

Yhteisvastuun sydänlogo.

Tuomaankirkkoon joulun alla 2009 kokoontunut kirkkokansa tietää, että talviseen jumalanpalvelukseen kannattaa pukeutua lämpimästi.

Kynttilänpäivä katkaisee Tyrvään Pyhän Olavin talviunen. Kirkossa pidetään 7. helmikuuta valtakunnallisen yhteisvastuukeräyksen avajaisjumalanpalvelus.

Jumalanpalveluksessa saarnaava arkkipiispa Jukka Paarma oli mukana myös Pyhän Olavin käyttöönottomessussa elokuussa 2009. Kuva Meri Öhman.

Haitin asukkailla on hätä – ja lapsilla nälkä. Siksi apuamme tarvitaan nyt. Kuva Paul Jeffrey.

Yhteisvastuuta on kannettu jo 60 vuoden ajan.

Sivun alalaita.