Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Presidentti tapasi kirkonrakentajia

13.6.2005
Valtakunnallisten lähetysjuhlien päätöspäivä 12. kesäkuuta 2005 jäi lähtemättömästi Tyrvään Pyhän Olavin kirkon aktiivitalkoolaisten mieleen.

Erilaisia tähtihetkiä on yhteisellä matkalla koettu ja taas oli yksi, kun tasavallan presidentti Tarja Halonen kävi Vammalan vierailullaan tapaamassa kirkonrakentajia.

Vanhallekirkolle oli kutsuttu parikymmentä talkoolaista puolisoineen. Tasavallan presidentin kättä puristi tietysti myös kirkonrakentajien ikäpresidentti Aarne Järä, 93.

Kirkkoherra Osmo Ojansivu kertasi ensin historiaa ja jälleenrakennuksen vaiheita, ja sisätilan suunnitellut arkkitehti Ulla Rahola kuvaili omia ajatuksiaan historiallisesta toimeksiannosta.

Taiteilija Osmo Rauhala raotti tulevaisuuden verhoa ja kommentoi maalaustyötä, jota hän Kuutti Lavosen kanssa on aloittelemassa. Alustavasti Halonen lupasi tulla katsomaan lopputulosta, kun se aikanaan valmistuu.

Tarja Halonen oli selvästi vaikuttunut kaikesta näkemästään ja kuulemastaan. Talkoita hän kehui hienoksi suomalaiseksi solidaarisuuden osoitukseksi.

- Kirkko on mahdottoman kaunis, olette tehneet upeaa jälkeä. Kiitän teitä siitä, mitä olette täällä saaneet aikaan, mutta myös siitä työstä jota teitte 60 vuotta sitten. Suomen jälleenrakentaminen sodan jälkeen oli paljolti teidän sukupolvenne vastuulla, hän mainitsi.

Kahvitteluhetken aikana kirkonmäellä kuului vilkas puheensorina ja kaikui iloinen nauru, kun talkoolaiset vapautuneesti muistelivat menneitä ja kertoilivat presidentille hauskoista sattumuksista rakennustyömaalla. Presidentti kyseli miehiltä paljon, kuunteli aidon kiinnostuneesti - ja viipyi heidän seurassaan paljon pidempään kuin tiukkaan aikatauluun oli alun perin kirjoitettu.

Sotilaskotisisarien asehuoneeseen kattamassa kahvipöydässä oli tarjolla kutunjuusto- ja lohileipiä sekä Vammalan nimikkoleivoksia, jotka ovat saaneet muotonsa juuri Tyrvään Pyhän Olavin kirkosta.

Vammalan seurakunta lahjoitti arvovieraalleen Kirkonrakentajat-kirjan, ja talkoolaisten puolesta Heikki Mustalahti luovutti Haloselle komean vanhan paanun, joka on peräisin Antti Piimäsen rakentamalta kirkon katolta 1748.

Pirjo Silveri, teksti ja kuvat

- Takaisin.

Heikki Mustalahti luovuttaa presidentille vanhan paanun. Kuva Vexi Savijoki.

Presidentti Tarja Halonen tapasi talkoolaisia.

Tasavallan presidentti ja Aarne Järä kättelevät.

Osmo Rauhala Minttu-puolisoineen kuuntelee kun Rauno Heikkilä esittelee paanukattoa, vieressä vaimo Lea.

Presidentin vierailu kirkonmäellä oli melkoinen mediatapahtuma.

Sivun alalaita.