Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Lavonen ja Rauhala jakoivat Suomi-palkinnon

25.11.2009
Kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin on luovuttanut vuotuiset Suomi-palkinnot eri taiteenalojen edustajille. Tyrvään Pyhän Olavin kuvataiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala olivat tunnustuksen saajien joukossa.

Lavosen ja Rauhalan lisäksi palkittiin nykysirkus Cirko Aereo, Eppu Normaali, Konserttikeskus, ohjaaja ja käsikirjoittaja Anastasia Lapsui sekä kirjailija Maria Vuorio.
Vuodesta 1993 lähtien myönnetty Suomi-palkinto on kulttuuri- ja urheiluministerin ja valtiovallan antama kiitoksenosoitus taiteellisesta luomistyöstä. Kukin palkittu sai 30 500 euroa paitsi kuvataiteilijat, jotka jakoivat summan puoliksi.

– Tänäkin vuonna palkitsemme kestävästä ja pitkästä elämäntyöstä, erityisen merkittävästä ja ainutlaatuisesta kulttuurikohteesta, arjen iloisesta taiteesta sekä työstä uuden taiteenalan tuomiseksi ja aloittamiseksi maassamme, luetteli ministeri Wallin puheessaan.

Harvinainen koko maailmassa

Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon toteuttamat 101 taidekuvaa tekevät kohteesta ainutlaatuisen taiteellisen ja kulttuuriperinnöllisen kokonaisuuden, harvinaisen koko maailmassa.

Osmo Rauhala on tehnyt merkittävän kansainvälisen elämäntyön kuvataiteen saralla. Hänen varhain kansainvälistynyt uransa hakee Suomessa vertaistaan. Hän oli ensimmäisiä, joka näki laajan kansainvälisen verkoston ja toimijuuden tärkeänä paitsi omalle taiteilijuudelleen, myös koko suomalaiselle nykytaiteelle.

Rauhalalla on ollut useita näyttelyitä merkittävissä museoissa ympäri maailmaa. Hänellä on laaja galleriaverkosto taiteen metropoleissa, hänen töitään on nähty Pohjoismaissa, Yhdysvalloissa ja Euroopassa, viimeksi Brasilian MAM:ssa tänä vuonna.
Pyhän Olavin kirkkosalissa Osmo Rauhala vastasi 70 maalauksesta alttarin ja saarnastuolin alueilla. Hänen teemojaan olivat luomiskertomus ja paratiisi.

Tyrvään kulttuurihistoriallisesti merkittävä projekti päivitti kirkkotaiteen historiaa tähän päivään ainutlaatuisella tavalla. Projekti on myös esimerkki Rauhalan laaja-alaisuudesta taiteilijana. Hän on väsymättömästi ajanut suomalaisen nykytaiteen kansainvälistymistä ja oman näyttelytoimintansa kautta konkretisoinut useita suomalaiselle kulttuuriviennille tärkeitä näkökulmia.

Kuutti Lavonen on taidemaalari, taidegraafikko ja valokuvataiteilija. Jo 30 vuoden ajan hänen omintakeisia, vahvoja töitään on ollut esillä yksityis- ja yhteisnäyttelyissä kotimaassa ja ulkomailla. Lavosen teoksia on kaikissa maamme merkittävimmissä taidekokoelmissa, ja hän on saanut lukuisia palkintoja ansioistaan.

Lavonen on saanut muun muassa MTV3:n kulttuuripalkinnon 1998, Suomen taideyhdistyksen kunniamaininnan 2003 ja Suomi-palkinnon 2004. Hän on toiminut myös Kuvataideakatemian professorina vuoteen 2003.
Kuutti Lavonen maalasi Tyrvään Pyhän Olavin kirkon lehtereiden kaidepeileihin apostolit, viimeisen tuomion ja Kristuksen kärsimystien.

- Takaisin.

Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen. Kuva: Pirjo Silveri.

Sivun alalaita.