Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Taiteilijat saivat työrauhan

4.7.2005
Tyrvään Pyhän Olavin kirkko sulkeutui yleisöltä 4. heinäkuuta 2005, jotta taiteilijoiksi valitut Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala saavat työrauhan. Taiteilijat pystyvät työskentelemään kirkossa vain lämpimänä vuodenaikana. Alustavien arvioiden mukaan heiltä kuluu tehtävään kolme kesäkautta. Lopputulos kaikkine valmiine maalauksineen paljastetaan kerralla. Nyt ulkopuoliset saavat ihailla kaunista kirkkoa Rautaveden kansallismaisemassa vain ulkoapäin.

Hanke on haastava taiteilijoille, jotka maalaavat suoraan puupinnalle, mutta myös tilaavalle Vammalan seurakunnalle. Suomessa ei sataan vuoteen ole toteutettu kirkossa näin suurta työtä. Edellisen kerran vastaava kokonaistaideteos syntyi, kun Hugo Simberg ja Magnus Enckell maalasivat Tampereen tuomiokirkon.

- Toivottavasti syksyllä 2007 tai viimeistään keväällä 2008 koko Suomi - tai tekisi melkein mieli sanoa koko maailma - tulee Vammalaan katsomaan, miltä näyttää keskiaikainen 2000-luvulla maalattu kirkko, kuvaili tunnelmia kirkkoherra Osmo Ojansivu juuri töiden käynnistymisen kynnyksellä.

Historiallisen maalausvaiheen kokonaisbudjetti on noin 200 000 euroa. Kirkkoon tulee lähes sata kuvaa, joiden lähtökohtana ovat tulipalossa tuhoutuneet vanhat aiheet. Kirkkoneuvoston valitsema työryhmä hyväksyy vielä jokaisen luonnoksen ennen maalaamista.

Kuutti Lavonen toteuttaa pitkille lehtereille Kristuksen kärsimystien, viimeisen tuomion sekä Pietarin ja Paavalin ja neljä evankelistaa. Hänen osuudessaan on yhteensä 29 peiliä. Osmo Rauhala maalaa alttarialueelle ja saarnastuoliin noin 60 erikokoista kuvaa - paratiisiteeman, luomiskertomuksen, syntiinlankeemuksen, ehtoollisen asettamisen. Ihmisaiheet jäävät siis Lavosen vastuulle. Rauhalan töissä tulee olemaan pääosin kasveja ja eläimiä - ihminen esiintyy niissä vain viitteellisesti esimerkiksi kätenä tai silmänä.

- Vääjäämättä teoksiin tulee myös 2000-luvun ihmisen pohdintaa. Kuvien taustalla tulee olemaan pieniä viitteitä omaan aikaamme. Näin kirkossa kävijät toivottavasti satojen seuraavien vuosien aikana saavat vihjeitä niiden tekohetken ajattelusta, sanoo Osmo Rauhala.

Rauhalaa ja Lavosta avustavat heidän itsensä valitsemat koristemaalarit. Tekniseksi avustajaksi seurakunta valitsi Esko Kangasniemen, joka toimi kirkkotyömaalla työnjohtajana jo silloin kun sisätilaa rakennettiin.

Maalauksen etenemistä seuraavaan ja luonnoksia hyväksyvään työryhmään kuuluvat kirkkoherra Osmo Ojansivu, Kansallismuseon intendentti Helena Edgren, arkkitehti Ulla Rahola, rovasti Timo Kökkö, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pertti Järvinen sekä seurakunnan talouspäällikkö Paula Laasanen.

Pirjo Silveri, teksti ja kuvat

- Takaisin.

Taiteilijat Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen aloittivat työnsä heinäkuun 4. päivänä.

Kirkko sisältä alkukesällä 2005.

Ovi on nyt kiinni.

Sivun alalaita.