Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Kirkkomaalareilla alkoi loppusuora

5.6.2008
Kuutti Lavosella ja Osmo Rauhalalla on kiireinen ja työntäyteinen kesä Tyrvään Pyhällä Olavilla.Kirkossa on meneillään jälleenrakennuksen viimeinen vaihe eli sisätilan kuvaohjelman toteuttaminen. Taiteilijat pääsivät toukokuussa jatkamaan historiallista tilaustyötään.

Maalaaminen on kääntynyt loppusuoralle. Kaikkien kuvien on määrä valmistua syksyyn mennessä. Siihen asti kirkko on suljettu yleisöltä, ja Lavonen ja Rauhala toivovatkin nyt työ- ja keskittymisrauhaa. Kokonaisuus paljastetaan kerralla lauantaina 27. syyskuuta. Kello 13 alkavassa juhlassa on mukana myös piispa Kari Mäkinen.

Kesäajan matkailijat ja muut Pyhästä Olavista kiinnostuneet voivat mainiosti ihailla komeaa kivikirkkoa pihamaalla kiviaidan ulkopuolelta.

"Ainutlaatuinen juttu"

Lavonen ja Rauhala työskentelevät Vammalassa neljättä kesää. Kirkossa havaitun kosteusongelman vuoksi maalaamista ei voitu aloittaa alkuperäisten suunnitelmien mukaan vielä 2005, mutta alun takapakki osoittautui lopulta melkein onnenpotkuksi. Aikalisän aikana ehdittiin hankkia hyödyllistä tietoa aineista ja materiaaleista, joita puulle maalaaminen lämmittämättömässä kivikirkossa vaatii.

Kirkkotaiteilijat kuvittavat Pyhää Olavia tulipalossa tuhoutuneen Andreas Löfmarkin 1700-luvun kuva-aiheita mukaillen, mutta 2000-luvun taiteilijan silmin.

Kirkkoon tulee yhteensä lähes sata kuvaa. Jokainen yksittäinen työ on ensin hyväksytty luonnoksena työryhmässä, johon kuuluvat kirkkoherra Osmo Ojansivu, talouspäällikkö Paula Laasanen, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pertti Järvinen, rovasti Timo Kökkö, arkkitehti Ulla Rahola ja Kansallismuseon intendentti Helena Edgren.

Luonnostyöryhmä on kokoontunut tarpeen mukaan muutamia kertoja vuodessa. Toukokuun kokoukseen osallistuivat poikkeuksellisesti myös arkkitehdit Maija Kairamo ja Juha Leiviskä. Museovirastossa työskennellyt Kairamo seurasi työurallaan Tyrvään vanhankirkon vaiheita ja korjauksia 60-luvulta asti. Kirkon jälleenrakennuksen aikana sekä hän että akateemikko Leiviskä olivat jäseninä sisätilatyöryhmässä.

Jo aiemmin projektissa mukana olleet asiantuntijat haluttiin nyt kutsua Vammalaan katsomaan valmiina olevia kuvia ja kommentoimaan vielä jäljellä olevan osuuden luonnoksia.

He olivat hyvin vaikuttuneita siitä, mitä kirkossa näkivät.

–Ainutlaatuinen juttu tästä tulee kerta kaikkiaan, molemmat suitsuttivat.

Samoin on arkkitehti Ulla Rahola innoissaan.

–Lopputulos tulee varmasti herättämään myös kansainvälistä kiinnostusta, hän uskoo.

Mukana useita avustajia

Kuutti Lavonen maalaa pitkille lehtereille Kristuksen kärsimystien, viimeisen tuomion, Pietarin, Paavalin ja neljä evankelistaa. Hän osuudellaan on kolmisenkymmentä isoa peiliä. Osmo Rauhala tekee alttarialueelle ja saarnastuoliin noin 60 kuvaa. Sinne syntyy luomiskertomus, syntiinlankeemus ja ehtoollisen asettaminen.

Taiteilijoilla on kirkossa myös avustajia, jotka tekevät muun muassa pohjustuksia ja vastaavat koristemaalauksista. Jo viime kesänä töissä olivat Heli Luukkanen ja Pilvi Ojala sekä kultaajamestari Hannu Ivonen. Tänä keväänä joukkoon liittyi Tiina Lahikainen. Tekniseksi avustajaksi seurakunta palkkasi heti hankkeen alussa Esko Kangasniemen, joka oli jo kirkkotyömaalla työnjohtajana.

Pirjo Silveri, teksti ja kuvat

- Takaisin.

Arkkitehdit Maija Kairamo ja Juha Leiviskä olivat vaikuttuneita siitä, mitä he kirkossa valmiina näkivät.

Maija Kairamo ja Juha Leiviskä kuuluivat jälleenrakennusvuosina sisätilatyöryhmään. Jo aiemmin mukana olleet asiantuntijat haluttiin keväällä 2008 kutsua myös luonnostyöryhmän kokoukseen.

Rovasti Timo Kökkö ja talouspäällikkö Paula Laasanen vaihtavat ajatuksia kirkonmäellä.

Osmo Rauhala sekä arkkitehdit Juha Leiviskä ja Maija Kairamo lähdössä kirkolta.

Kuutti Lavonen (oik.), Pertti Järvinen, Paula Laasanen ja Juha Leiviskä.

Tyrvään Pyhä Olavi on suljettu yleisöltä vielä kesän 2008. Kirkkomaalarit toivovat nyt työ- ja keskittymisrauhaa.

Sivun alalaita.