Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

 

Maria Magdaleena Pyhän Olavin kirkossa

28.6.2011
Ensi lauantaina 2. heinäkuuta klo 17.30 Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa esitetään näytelmä Maria Magdalenasta eli Magdalan Mariasta, joka parannuttuaan riivaajien vallasta seurasi Jeesusta tämän ristinkuolemaan saakka.

Vaasalais–tamperelaisen Malja-ryhmän monologinäytelmä Maria Magdaleenasta kertoo Jeesuksen kärsimyshistorian Marian näkökulmasta. Näytelmän on kirjoittanut ruotsalainen kirjailija Margareta Skantze.

Sisarukset, näyttelijä Leena Kellosalo ja laulaja Sinikka Törmälä, välittävät ehjän ja intensiivisen tuokiokuvan Magdalan Mariasta, joka rakasti Jeesusta ja jota myös Jeesus rakasti.

Esitys sai ensi-iltansa Tampereen Teatterikesässä vuonna 2008 ja sitä on esitetty kirkoissa eri puolilla Suomea. Heinäkuun 2. päivänä esitys nähdään Sastamalan Vanhan kirjallisuuden päivillä kello 17.30 Pyhän Olavin kirkossa tapahtuman päätöstilaisuutena.

Maria Magdaleenan – nykyisen Raamatun käännöksen mukaan Magdalan Marian – tarina on salaperäisyydessään kiehtova. Hän oli seitsemän riivaajan vallassa, mutta Jeesus paransi hänet. Siitä lähtien hän seurasi Jeesusta tämän kuolemaan asti.

Maria Magdaleenasta on kirjoitettu 11 kertaa eri evankeliumeissa. Matteuksen, Markuksen ja Luukkaan evankeliumeissa kerrotaan myös, että Maria Magdaleena meni varhain aamulla, vielä pimeässä, Jeesuksen haudalle. Hän näki, että raskas kivi oli vieritetty pois haudan suulta. Sen jälkeen ylösnoussut Jeesus ilmestyi hänelle ensimmäisenä.

Ortodoksisessa kirkossa Maria Magdaleenaa kunnioitetaan pyhänä ensimmäisenä apostolina ja hänen muistopäivänsä on 22. heinäkuuta. Evankelis-luterilaisessa kirkossa hänen asemansa Jeesuksen opetuslapsena ja rakastettuna on epäselvempi. Suomessa Mariaa ei juuri tunneta ja arvosteta. Englannissa ja Ranskassa Magdalan Marialle on rakennettu satoja massiivisia kirkkoja ja pyhättöjä. Ranskan Marseillesissa 22. heinäkuuta hänen muistoaan kunnioitetaan kulkuein ja pyhimyssaatoin.

Naisen kiihkoa ja rakkautta

Sinikka Törmälä on tamperelainen laulaja ja laulunopettaja. Hän tulkitsee laulaen Marian elämää.

Esityksen punaisena lankana on kolme eri muunnelmaa Rolf Lövlandin laulusta You Raise Me Up, jonka suomenkieliset sanat ovat Anniina Kellosalon.

Törmälän heleä ja kirkas ääni soi kirkon upeassa akustiikassa hienosti. Törmälä on myös ohjannut esityksen.
Pauli Talvitien taiturillinen kitaran käyttö säestää lauluja ja luo esitykseen vahvan äänimaailman.
Leena Kellosalo tulkitsee Marian hienovaraisesti, mutta osaa näyttää myös naisen kiihkon ja rakkauden.

Maria Magdaleena -esitys on myös visuaalisesti kaunis. Sari Sinivainion puvut ja Helinä Hukkataipaleen visualisointi tukevat esitystä.

Katariina Fleming

Kirjoittaja on ylöjärveläinen kulttuuritoimittaja. Hän on nähnyt Maria Magdaleena -esityksen ensi- illassa Nokian kirkossa ja viime marraskuussa Finlaysonin kirkossa Tampereella.

- Takaisin.

Leena Kellosalo tulkitsee Marian hienovaraisesti, mutta osaa näyttää myös naisen kiihkon ja rakkauden.

 

Sivun alalaita.