Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Oli riemu, kun sain tulla sun, Herra, temppeliis

15.8.2009
Tyrvään Pyhän Olavin kirkon taiteen vastaanottojuhlaa vietettiin lauantaina 15. elokuuta kauniissa loppukesän säässä. Vaikuttava ja mieliinpainuva juhla alkoi yhteisiä tuntoja hyvin välittävällä virrellä 195 ”On riemu kun saan tulla sun, Herra, temppeliis”.

Rovasti Osmo Ojansivu kertasi juhlan alkusanoissaan kirkon jälleenrakennustyön vaiheita.
Yksi vaikea kysymys koski kirkon sisätiloja. Maalatako vai ei? Päädyttiin siihen, että 1700-luvun tunnelma palautetaan kirkkosaliin myös maalausten osalta. Työhön kutsuttiin maamme eturivin taitelijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala. Tänään maalaustyö ja koko kirkon jälleenrakennustyö on saatu päätökseen. On ilon ja juhlan päivä!

Osmo Rauhalan ja Kuutti Lavosen puheenvuoroista välittyi, että urakka oli raskas. Kirkossa voi maalata vain kesäkuukausina, joten aktiivista työskentelyaikaa oli vuoden verran. Kuvien suuri määrä, yhteensä 101 kuvaa, edellytti viikossa keskimäärin kahta kuvaa. Myös työskentelyolosuhteet olivat vaikeat. Välillä täytyi tehdä taidetta pilkkihaalari päällä ja työ tuntui melkein urheilusuoritukselta.

Nyt valmistuneella kirkkotaiteella on poikkeuksellista merkitystä sekä kulttuurin että kirkon kannalta totesi kirkkotaiteen vastaanottanut piispa Kari Mäkinen. Taiteilijat ovat monin tavoin asettaneet itsensä alttiiksi. Modernin ihmisen kaksi eri puolta käyvät näissä töissä keskustelua suoraan silmiemme edessä. Kirkossa läsnä olevat menneet sukupolvet tuovat taustaa ja perspektiiviä. Kirkossa toteutuva monitasoinen ja rajoja murtava dialogi haastaa katsojan osallistumaan keskusteluun ja tunnistamaan jotain itsestään ja paikastaan Jumalan edessä.

Kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pertti Järvinen halusi päätössanoissaan kiteyttää ajatuksensa sanaan kiitos, kirjoitettuna ja lausuttuna niin suurella kuin voi. Pitkä jälleenrakennustyö on takana ja takki on tyhjä myös luottamushenkilöllä. Silti on ollut etuoikeus saada olla mukana tässä työssä.

Juhlan musiikista vastasi Janne Hanhijärven johtama jousikvartetti. Opperalaulaja Pirjo Turunen lauloi juhlassa G Caccinin Ave Marian ja musiikinopettaja Urpo Vuorenoja Jaakko Immosen laulun Via Dolorosa.

- Takaisin.

Taiteilijan puheenvuoro: Osmo Rauhala. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Osmo Rauhala maalasi saarnastuoliin höylän kunnianosoituksena kirkonrakentajille. Etualalla Aarne Järä. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Kirkkotaiteen vastaanotti piispa Kari Mäkinen. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Avajaisjuhlassa mukana oli myös ohjaaja Klaus Härö, joka kesällä 2008 kuvasi Postia pappia Jaakobille -elokuvansa ’ kohtauksia Pyhän Olavin maisemissa. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Kuutti Lavonen kertoo taiteestaan. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Osmo Rauhala perheineen. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Taiteilija Kuutti Lavonen sisarensa kanssa. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Sivun alalaita.