Tyrvään Pyhä Olavi haluaa Unescon maailmanperintökohteeksi
25.2.2010
Sastamalan seurakunta on käynnistänyt prosessin Tyrvään Pyhän Olavin hakemisesta Unescon maailmanperintöluetteloon.
Suomessa on tällä hetkellä seitsemän maailmanperintökohdetta.
Kirkkoneuvosto valtuutti Tyrvään Pyhän Olavin muitakin asioita hoitavan työryhmän aloittamaan asian valmistelun.
Syksyllä 2009 valittuun työryhmään kuuluvat kirkkoherra Ari Paavilainen, talouspäällikkö Raimo Kemppi, hallinto- ja tiedotussihteeri Tarja Kopalainen, toimistonhoitaja Eila Seppä, seurakuntapastori Eetu Myllymäki, kirkkovaltuuston puheenjohtaja Pertti Järvinen, kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Maiju Vuorenoja, kirkkoneuvoston jäsen Irja Riihivaara sekä Sastamalan kaupunkia edustava apulaiskaupunginjohtaja Jaakko Erjo.
Tiukka seula
Unescon maailmanperintöluettelon tarkoituksena on varjella maailman ainutlaatuista ja tärkeää kulttuuri- ja luonnonperintöä. Kansainvälinen maailmanperintösopimus laadittiin 1972, Suomi liittyi siihen 1987.
Maailmanperintöluetteloon pääseminen edellyttää kulttuuriperintökohteelta, että se on inhimillisen luovuuden mestariteos tai poikkeuksellisen merkittävä todiste olemassa olevasta tai jo hävinneestä kulttuurista.
Kohde voi olla historiallista aikakautta edustava rakennustyyppi tai se voi kuvastaa tietyn kulttuurin perinteistä asutusta. Se voi myös liittyä tapahtumiin, eläviin perinteisiin, aatteisiin, uskontoihin ja uskomuksiin tai taiteellisiin ja kirjallisiin teoksiin.
Uusia ehdotuksia maailmanperintökohteiksi käsitellään maailmanperintökomiteassa, johon jäsenmaat valitaan kuudeksi vuodeksi kerrallaan.
Suomen maailmanperintökohteet:
Suomenlinna (liitettiin maailmanperintöluetteloon 1991)
Vanha Rauma (1991)
Petäjäveden vanha kirkko (1994)
Verlan puuhiomo ja pahvitehdas (1996)
Sammallahdenmäen pronssikautinen röykkiöalue (1999)
Struven ketju (2005)
Merenkurkun saaristo (2006)
Lisää tietoa aiheesta
Unesco
Wikitravel.org
Museovirasto
- Takaisin. |