Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Ensimmäiset uudet kuvat valmiina

15.9.2006
Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala ovat lopettaneet tältä syksyltä työnsä Vammalassa. Pyhän Olavin jälleenrakennuksen viimeinen vaihe eli kuvaohjelman toteuttaminen pääsi sääoloiltaan ihanteellisena kesänä hyvään vauhtiin.

Lavonen toteuttaa pitkälle pohjoisseinustalle Kristuksen kärsimyshistorian ja päädyn länsilehteriin Paavalin, Pietarin, viimeisen tuomion ja neljä evankelistaa. Ensimmäiset töistä ovat jo valmistuneet.

Lisää luonnoksia syntynee vuodenvaihteeseen mennessä. Seuraavan kerran Lavonen kiipeää telineille maalaamaan ensi keväänä kun olosuhteet taas sallivat.

Osmo Rauhala puolestaan aloitti kesällä oman osuutensa hahmottelun kirkon alttarialueella. Sinne on tulossa paratiisi syntiinlankeemuksineen ja ehtoollisen asettaminen, kasvi- ja eläinsymboliikalla esitettynä. Saarnatuolin lopulliset, uusitestamentilliset teemaratkaisut ovat taiteilijalla vielä mietinnässä.

- Henkilökohtaisesta kiinnostuksesta rupesin laventamaan paratiisia luomiskertomuksen suuntaan. Olen huomannut, että tätä aihetta on kirkkotaiteessa erittäin vähän kuvattu. Siinä onkin ollut haastetta, kun olen yrittänyt kuvitella ja kertovalla tavalla kuvata sitä, kun vielä ei ole mitään, Rauhala selittää.

Työskentelyä vuoroviikoin

Taiteilijat sanovat, että ensimmäinen varsinainen työskentelykesä kirkossa oli samalla jonkinlaista käytännön tekemisen opettelua. Näiden kokemusten pohjalta on helppo jatkaa kahtena tulevana kesänä, ja arvioida esimerkiksi aikataulutusta.

Koko vuosi on ollut molemmille myös kuvien sisällöllistä pohdintaa, sekä yksin että yhdessä luonnostyöryhmän kanssa.

Taiteilijat hyväksyttävät etukäteen joka luonnoksen työryhmällä, jossa on edustettuna sekä tilaava seurakunta että teologian ja taiteen asiantuntemusta.

Alkuaan Lavonen ja Rauhala suunnittelivat jakavansa työpäivän kirkossa niin, että toinen on paikalla aamupäivän, toinen iltapäivän. Tänä kesänä he päätyivät kuitenkin työskentelemään vuoroviikoin. Käytäntö osoittautui toimivaksi.

- Joka päivään liittyvät kuitenkin tietyt rituaalit esimerkiksi välineiden kanssa, ja siihenkin kuluu aikaa. Päivän aikana pystyy maalaamaan maksimissaan kolme, neljä tuntia täysin virittyneenä, Kuutti Lavonen on huomannut.

Taiteilijoiden työskentelytapa on myös tyyten erilainen. Itseään impulsiiviseksi kutsuva Lavonen maalaa "märkää märälle" eli hän tekee aina yhden työn suoraan kerralla valmiiksi.

Rauhala taas sanoo olevansa analyyttinen ja tekevänsä ensin mielellään kotiläksyjä. Ennen ensimmäistä pensselinvetoa kaikkien nuottien - kokonaisuuden - on oltava hallinnassa.

Sitten hän pystyy viemään rinnakkain monta työtä yhtä aikaa eteenpäin. Prosessi kiihtyy loppua kohti, ja samanaikaisesti saattaa sitten valmistua jopa toistakymmentä työtä.

Lopputulos julki kerralla

Tyrvään Pyhän Olavin kuvat ja niiden luonnokset pysyvät kaikilta ulkopuolisilta piilossa 7. syyskuuta 2008 saakka, jolloin kokonaisuus on tarkoitus paljastaa kerralla.

Taiteilijat ja kirkkoherra Osmo Ojansivu suostuvat paljastamaan vain, että odotettavissa on uutta taidetta.

- Vaikka kuva-aiheet ovat entiset, ne on kuitenkin toteutettu selkeästi 2000-luvun muotokielellä. Niissä näkyy nykytaiteilijan kädenjälki ja näkemys. Varmasti tulevaisuuden historiantutkijat näkevät niissä myös viitteistä tästä ajasta, Ojansivu valottaa.

Vaikka lämmittämättömässä kivikirkossa ei voi maalata kylmänä vuodenaikana, projekti etenee hiljakseen koko ajan. Talven aikana on esimerkiksi ratkaistava ja valittava koristemaalari. Heitä voidaan tarvita parikin.

Kirkkoon tulee runsaasti ornamentiikkaa, jonka kokonaissuunnittelusta Lavonen ja Rauhala myös vastaavat.

Teksti ja kuvat: Pirjo Silveri

- Takaisin.

Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala ovat lopettaneet tältä syksyltä työnsä Vammalassa.

Kuutti Lavonen oli kirkonmäellä viimeistä kertaa tänä vuonna syyskuun 13. päivänä.

Taiteilijat Osmo Rauhala ja Kuutti Lavonen olivat lehdistön kuultavana maalaustöiden päätyttyä tältä vuodelta.

Tyrvään Pyhän Olavin kuvat ja niiden luonnokset pysyvät kaikilta ulkopuolisilta piilossa 7. syyskuuta 2008 saakka, jolloin kokonaisuus on tarkoitus paljastaa kerralla.

Sivun alalaita.