Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Tyrvään Pyhän Olavin kirkon seitsemän ihmettä

15.8.2009
Kirkkoneuvoston varapuheenjohtaja Maiju Vuorenoja puki sanoiksi Pyhän Olavin kirkon seitsemän ihmettä. Vuorenoja esitti seurakunnan tervehdyksen käyttöönottojuhlan kutsuvieraille.

1. ihme
Tyrvään Pyhän Olavin vanha kirkko ja sen entinen olomuoto

Kirkko oli ainutlaatuinen kokonaisuus. Se kertoi uskosta ja luottamuksesta. Se kertoi siitä, miten kirkko kaikkineen kuului läheisesti ja tiiviisti menneiden sukupolvien elämään - arkeen ja juhlaan, iloon ja suruun.
Andreas Löfmarkin Via Crusis-sarja täydellisenä opettamassa kirkkokansaa kuvin - silloin kun sanan saarna liukui ohi korvien.
Vanhat penkit, Paratiisi-aihein kuvitettu alttarialue ja kaiken koruna kaunis saarnatuoli.

Se kirkko elää enää muistoissa. Ihmeenä ihmeiden joukossa.

2. ihme
Paanukattotalkoot

Tehdään katto talkoilla. Kaadetaan haavat, veistetään paanut. Epäilijät saatiin mukaan, vaikka aluksi paanuveiston tahti oli verkkainen. Veistohaasteet otettiin vastaan. Siikasuon paanuverstas täyttyi innokkaista taitavista ja vähemmän taitavista kirveen käyttäjistä. Paanukatosta tuli totta ja 17.000 uutta haapapaanua löysi etelälappeella paikkansa.
Talkoolaiset ja heidän kunnostamansa kirkko ansaitsi juhlansa elokuussa 1997.

Talkootyö ja sen tulos, uusi paanukatto arvokkaan kirkon katteena, oli ihme Tyrväällä ja koko Suomessa.

3. ihme
Kirkon tuhopoltto ja päätös rakentaa se uudelleen

Missä olit silloin, kun kuulit kirkon palosta? Missä olit 21.9.1997? Monelle tuo hetki on painunut syvälle sisimpään. Itse olin kotipihalla ja kuulin palosireenin ujelluksen, näin ohipyyhältävässä paloautossa istuvien miesten kasvoista: tämä ei voi olla totta.
Kun pääsin sisään, puhelin soi ja Karkun kirkkoherra Arto Jaatisen viesti kuului: Pyhä Olavi palaa. Oli pakko istua, henki salpautui ja kyyneleet valuivat.

Päivällä kirkonmäelle vaelsi surukansaa.

Mutta jo siellä kirkon mäellä, suuren surun keskellä talkoolaisten ikänestori Aarne Järä lausui sanat, jotka olivat uuden alku: Me tehrään se uurestaan!
Näihin sanoihin yhtyi myös Vammalan seurakuntien yhteinen kirkkovaltuusto ja päätti 20 päivää myöhemmin kirkon uudelleen rakentamisesta, ulkoasu entiselleen ja sisätila kirkkotilaksi.

Mistä se voima ja uskallus tuli?
Ihmehän se oli.

4. ihme
Laaja - paikallinen ja valtakunnallinen halu auttaa seurakuntaa.
Jo heti palon jälkeen ihmiset soittivat ja kysyivät miten voivat antaa rahaa jälleenrakentamiseen. Uskomaton tuki ja myötätunto kaiken kaaoksen ja haavoittavien huhujen keskellä. Kansalaiskeräys lähti ripeästi käyntiin.
Mauri Kunnaksen ja Otavan lahja jälleenrakentamiseen oli reilut miljoona mummonmarkkaa, kun Koiramäen joulukirkko körötteli lahjaksi lapsille ja aikuisille. Uskomaton summa!
Toinen mokoma saatiin lahjoituksina. Yritykset lähtivät mukaan. Julkinen hallintokin avasi arkkunsa.

On Ihme, että Tyrvään Pyhän Olavin kirkon jälleenrakennus on voitu toteuttaa ilman seurakunnan verovaroja.

5. ihme
Jälleenrakentaminen talkootyönä
Eipä Aarne Järä turhaan lausunut sanojaan: Me tehrään se uurestaan. Talkoolaisten osuus on huimaava. Paanun veistoa oli harjoiteltu ja nyt sai Siikasuo jälleen täyttyä kirveen ja haapapuun yhteiselon äänistä. Paanuja veistettiin reilut 36.000. Kivimuurien kunnostuksen jälkeen kattotuolit paikoilleen ja paanut kattoon. Elettiin kesää 2000.
Entäpä sisätila? Talkoolaiset apuun. Lattia ja katto - puusta ja käsin höylätty.
Tuomaan kirkkoon pääsimme sisälle. Uusi puu miltei häikäisi silmiä.

Arkkitehti Ulla Raholan sisätilapiirustukset hyväksyttiin. Mutta kuka työn toteuttaa? Pirasen rantasaunalla istuimme ja asiaa pohdimme. Talkoolaisten käsi ojennettiin: Eiköhän me ne penkit tehdä... ja Siikasuon hiljaiselo muuttui penkkiverstaaksi. Härkihöylä viskoi lastua ja penkit saivat muotonsa.

Kirkollakaan ei oltu toimetonna. Avaraan kirkkosaliin piirtyivät lehterien silhuetit. Alttari rakentui palossa hiiltyneiden alttarihirsien päälle. Kätkössä oleva hiiltynyt alttarirunko on viesti ennen meitä eläneiltä sukupolvilta. Sinne alttarin ääreen ovat hekin taakkansa jättäneet.

Elokuun alussa 2003 saimme keventynein mielin astella kirkkoon, puuvalmiiseen kirkkoon yhdessä talkoolaisten kanssa. Oli juhlan aika.

Ihmeiden ihme - Tyrvään Pyhän Olavin kirkon talkoolaiset ja heidän suururakkansa!

6. ihme
Rakentajien henkinen lahja: anteeksiantaminen
Jälleenrakentajien mielessä ja sydämen pohjalla oli pelko: Jospa tuhopolttaja iskee uudelleen. Mistä sen tietää häiriintyneen ihmisen aatokset. Vasta syksyllä 2002 tuhopolttaja saatiin kiinni. Viisi vuotta tuhopoltosta!

Mutta mitä ajattelivat talkoolaiset. Pentti Sillanpää kiteytti ajatukset kirkon juhlassa: Anteeksi annettu. Kaikki on anteeksi annettu. Eihän kirkkoa voi katkeruudella ja vihalla rakentaa. Kyllä anteeksiantaminen on parempi neuvo Herran temppelin pystyttämisessä.

Ihmetelkäämme rakentajien lahjaa: anteeksiantaminen.

7. ihme
Kirkkotaiteen uusi luominen Raamatun pohjalta

Olemme tänään saaneet viettää Tyrvään Pyhän Olavin kirkon taiteen juhlaa. Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala ovat luoneet kirkkoomme kuvat, jotka koskettavat jokaista. Ne ovat kuin kirja, jonka haluaa lukea uudestaan ja uudestaan. Heidän taiteensa puhuu kieltä, jota tämän päivän ihminen ymmärtää. Sanoma on kuitenkin vanha - se on ikuinen - se nousee Raamatusta.
On ihme, että nämä taiteilijat - huipputaiteilijat ovat tehneet kirkkotaidetta kaikista maailman saleista juuri Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon, Rautaveden äärelle Sastamalaan, joka maailman taidekeskuksista katsottuna on kaukana ei missään.

Kiitollisina ja sydän täynnä onnea otamme tämän ihmeen vastaan.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoa varten on ollut oma luomiskirjoitus. Sen on tehnyt Jumala. Me olemme saaneet olla mukana siinä. Ihmetellään ja iloitaan koko sydämestämme!

- Takaisin.

Kirkko oli ainutlaatuinen kokonaisuus. Se kertoi uskosta ja luottamuksesta.

Kalevi Saari tervaa kattoa.

Tuli tuhosi hetkessä tuhansien tuntien työn. Kaikista käsin veistetyistä paanuista ei jäänyt jäljelle tätäkään vähää.

Lankkujen höyläystä - kaikki puupinnat viimeisteltiin käsin.

Kirkonrakentajia: Esko Kangasniemi (vas.), Pentti Sillanpää, Esko Juurinen, Risto Heikkilä, Rauno Heikkilä ja Kalevi Saari.

Kirkon rakentaja Veikko Kareinen talkootovereiden kanssa. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Osmo Rauhala maalasi saarnastuoliin höylän kunnianosoituksena kirkonrakentajille. Etualalla Aarne Järä. Kuva Reijo Keskikiikonen.

Kirkkotaiteilijoiden jättiurakka on valmis. Kuutti Lavonen (oik.) ja Osmo Rauhala. Kuva Pirjo Silveri.

 

Sivun alalaita.