Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

 

Tyrvään Paratiisi ja Passio -dokumentti TV1:llä toisena pääsiäispäivänä

21.4.2011
Taiteilijat Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala maalasivat jälleenrakennettuun Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon 101 maalausta vuosina 2005–2009. Ohjaaja Pekka Heikkilä kuvasi dokumentin lapsuuden kotikirkkonsa taideteosten maalaustöistä. TV1 lähettää kirkon tiedotuskeskuksen tuottaman ohjelman toisena pääsiäispäivänä 25.4. klo 19.40–20.30.

Ohjaaja Pekka Heikkilä on syntyään tyrvääläisiä, ja hänen isänsä Rauno Heikkilä kuului kirkon jälleenrakennusvaiheessa innokkaisiin talkoolaisiin.

Lavosen ja Rauhalan maalaustyö oli historiallinen. Siinä oli poikkeuksellisia vaatimuksia ja vastoinkäymisiä, mutta myös onnistumisia ja iloja. Maalaukset tehtiin lämmittämättömään tilaan ja suoraan puulle. Taiteilijoiden piti myös kehittää erityinen pohjustus, jolla varmistettiin maalausten pitkä ikä. Osmo Rauhala koki vakavan sydänlihaksen tulehduksen maalausprosessin aikana. Dramatiikka näkyy myös valmiissa töissä.

Samassa tilassa kohtasivat kahden erilaisen taiteilijan taide ja työtapa. Rauhala maalasi saarnastuolin ja alttarialueen kuvat, joita ovat luominen ja paratiisi. Lavonen vastasi lehterin peilien maalauksista, jotka esittävät apostoleja, viimeistä tuomiota ja ristintietä.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkkoon tutustui noin 100 000 vierailijaa kesällä 2010.

Kirkko on tänä vuonna avoinna 1.5.–31.8. sunnuntaista perjantaihin klo 11–18 sekä syyskuussa sunnuntaisin klo 11–18. Lauantaisin kirkko on yleisöltä suljettu, koska päivä on varattu kirkollisille toimituksille.

Pyhän Olavin kirkko tuhoutui pahoin tulipalossa vuonna 1997. Se rakennettiin uudelleen talkoilla vuosina 1997–2003. Kirkko on tullut tunnetuksi myös Klaus Härön elokuvasta Postia pappi Jaakobille.

- Takaisin.

Ohjaaja Pekka Heikkilä kuvasi dokumentin lapsuuden kotikirkkonsa taideteosten maalaustöistä.  Kuva Marjaana Perttula.

Sivun alalaita.