Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Kallialaan odotettavissa yleisöryntäys

12.4.2010
Harva kirkko Suomessa kiinnostaa yhtä paljon kuin Tyrvään Pyhä Olavi, tuhopolton jälkeen talkoilla rakennettu ja Kuutti Lavosen ja Osmo Rauhalan maalauksillaan tunnetuksi tekemä.
Kun ovet 2. toukokuuta taas avautuvat, odotettavissa on yleisöryntäys. Kesäkaudeksi on tehty jo 450 ryhmävarausta.

Sastamalassa sijaitsevan kirkon jälleenrakennuksen vaiheita esitellään nyt myös Helsingissä. Lavosen ja Rauhalan teosten luonnoksiin voi tutustua Suomen kansallismuseossa 26.3.–12.9.2010.
Toukokuussa avataan näyttelyn toinen osa ”Tuhkasta noussut Tyrvään Pyhän Olavin kirkko”. Se kertoo tulipalon tuhoaman kirkon restauroimisesta ja jälleenrakentamisesta.

Kansallismuseon näyttelystä lisää täältä

Vaikuttava ympäristö

Kuutti Lavonen ja Osmo Rauhala maalasivat Tyrvään Pyhän Olavin lehtereille, alttarialueelle ja saarnatuoliin yhteensä 101 uskon kuvaa. Työt paljastettiin viime elokuussa. Puolessatoista kuukaudessa 2000-luvun kirkkotaiteeseen tutustui yli 40 000 vierasta.

Lukemattomia kertoja oppaat kuulivat esimerkiksi kysymyksen, kestävätkö uudet taideteokset kylmyyttä ja kosteutta, kun kirkossa ei ole mitään lämmitystä?
– No, kyllä 1700-luvun maalauksetkin kestivät hyvin pakkaset ja kosteudet, vasta tulipalo tuhosi ne. Mutta haastavaa sopivien maalien ja pohjustusaineiden löytäminen oli – paljaalle puulle maalaaminen kun on kirkossamme kadonnutta perinnettä, vastaili useita kesiä kirkossa oppaana työskennellyt filosofian maisteri Aino Öhman.

Moni kävijä hämmästeli kirkkosalin kokoa.
– Tyrvään vanhakirkko on pieni keskiaikainen kirkko, ei Pietarinkirkko, jossa sadat ihmiset voivat samanaikaisesti vaellella. Pyhä Olavi täyttyy nopeasti ja viime kesänä oli usein tungosta. Opastuksen aikana ei voi edestakaisin kuljeskella, koska lattialankut kolisevat ja kaikuvat, ja silloin pienessä tilassa on vaikea kuunnella opastusta.

Jos sisällä on ruuhkaista, Öhman saattaa suositella odotellessa käyskentelemään kirkkopihalla.
– Ympäristökin on vaikuttava. Monessa muussa kirkossa vieressä on supermarket ja asfaltoitu parkkipaikka. Täällä kun kirkkoa kiertelee, voi helposti siirtyä ajassa vuosisatoja taaksepäin.

Lauantait toimituksille

Seudun suosituin matkailunähtävyys on kuitenkin ensisijaisesti kirkko eli jumalanpalveluskäyttöön vihitty tila. Kesäkaudella 2010 kokoonnutaan joka sunnuntai klo 18 iltahartauteen, messua vietetään joka kuukauden viimeisenä sunnuntaina.

Lauantaisin seurakunta on päättänyt pitää kirkon yleisöltä suljettuna, koska tila halutaan rauhoittaa kirkollisille toimituksille. Vihkimisten lisäksi kirkossa pidetään paljon kastetilaisuuksia.

Tyrvään Pyhä Olavi on avoinna ja opas paikalla 2.5.–31.8.2010 joka päivä klo 11–18, syyskuussa vielä sunnuntaisin. Aukiolopäivinä klo 12, 15 ja 17 järjestettäviin säännöllisiin ja maksuttomiin opastuksiin kaikki saavat osallistua, mutta ryhmien tulee etukäteen ilmoittaa tulostaan kirkkoherranvirastoon.

Tyrvään Pyhän Olavin kirkko on tullut tunnetuksi myös Klaus Härön palkitusta elokuvasta Postia pappi Jaakobille. Kynttilänpäivänä Tyrväältä televisioitiin suorana yhteisvastuukeräyksen avajaisjumalanpalvelus.

(KT/Pirjo Silveri)

- Takaisin.

Opas Leena Myllyniemi esittelee kirkon taidetta. Kuva Pirjo Silveri.

Aino Öhman opastaa kansainvälistä lehtimiesryhmää syksyllä 2009. Kuva Pirjo Silveri.

Kuutti Lavosen taidetta - ja kirkkotaiteen katsojia. Kuva Pirjo Silveri.

Tyrvään Pyhä Olavi on Otso Niila Väinämön kastekirkko. Kuva Pirjo Silveri.

Pyhä Olavi on suosittu vihkikirkko. Kuva Pirjo Silveri.

Kirkon miljöötä. Kuva Pirjo Silveri.

Koristemuuraus kirkon itäpäädyssä. Kuva Pirjo Silveri.

Sivun alalaita.