Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Kirkonrakentajat kansien välissä

Pirjo Silveri: Kirkonrakentajat.
Kaikkien aikojen talkoot Tyrväällä. 160 s.
Pyhän Henrikin säätiön julkaisuja n:o 5.
Otava 2004.

Tyrvääläisten kirkonrakentajien kertomus on tallennettu myös yksien kansien väliin.

Vammalan seurakunta teetti 1997-2003 historiallisesta työmaasta kuvitetun dokumenttiteoksen Kirkonrakentajat. Kaikkien aikojen talkoot Tyrväällä (Otava 2004). Toimittaja Pirjo Silverin kirja kertoo projektin inhimillisestä ulottuvuudesta eli eri tavoin hankkeeseen osallistuneista työn sankareista.

Keitä kirkonrakentajat olivat? Miksi he lähtivät mukaan? Mitä he erikoisella työmaalla tekivät? Miten Vammalassa onnistuttiin elvyttämään vuosisatojen takaisia käsityötaitoja? Millaisia tunteita kirkon korjaus rakentajissa herätti?

Ääneen pääsevät iäkkäät talkoolaiset, joista jotkut veistivät paanun tai kaksi, joillekin kirkkotyömaasta tuli palkaton kokopäivätyö vuosikausiksi. Tarinaa kertovat omasta näkökulmastaan myös muun muassa kirkkoherra Osmo Ojansivu, yli-intendentti Sakari Mentu ja rakennuskonservaattori Olli Cavén Museovirastosta, sisätilan suunnitellut arkkitehti Ulla Rahola sekä hankkeen suurin yksittäinen mesenaatti, Vammalasta kotoisin oleva kirjailija Mauri Kunnas.

Runsaasti kuvitetun teoksen valokuvat ovat enimmäkseen vammalalaisten valokuvaajien Hannu Moilasen ja Reijo Keskikiikosen ottamia.

Lehtiarvosteluja:

”Pirjo Silverin Kirkonrakentajat on näyttävä kiitos ja kumarrus rakentajille, teokseen on talletettu pian muutoin katoavat muistikuvat. Paikallisuus on nyt selkeästi koko maan kattava.
Monien rakkaiden muistojen keskellä saa olla tämän kirjan lukija.”
Ilpo Tiitinen, Tyrvään Sanomat


”Pirjo Silveri kirjaa kirkkotyömaan inhimillistä arkea kaunistelematta, mutta ymmärtäen. Hän on haastatellut niin talkoolaisia, suunnittelijoita kuin päättäjiä tarkasti kuunnellen ja eläytyen.”
Lili Wessman, Satakunnan Kansa


”Kirkonrakentajat nostaa kertomuksen sankareiksi talkoolaiset, etenkin ”nitroporukaksi” itseään kutsuneen, yli 70-vuotiaiden teräsvaarien joukon, jota veti työmaalle vakaumus ja velvollisuudentunto.”
Heli Peltoniemi, Aamulehti


”Kirjassa esitellään varsin paljon rakentamiseen liittyviä yksityiskohtia. Onneksi rakentajien ääntä kuulemalla estetään tekstin muuttuminen pelkäksi rakentamisen oppikirjaksi. Silveri kuvaa tapahtumia kirkkoherran, arkkitehdin ja useamman vastuunkantajan näkökulmasta”.
Ilkka Wiio, Kotimaa


”Kirkonrakentajat ei ole tavanomainen kuvateos, jossa sivu sivun jälkeen on suuria kokoaukeaman kuvia, vaan näppärä kirja, jossa talkootyön vähintäkään piirrettä ei ole haluttu unohtaa eikä pahintakaan rakennusvaihetta väistää.
Risto Laine, Turun Sanomat

- Takaisin.

Kirkonrakentajat-kirja.

Sivun alalaita.