Tyrvään Pyhän Olavin kirkko

Etusivulle.
Tyhjä.
Tapahtuu Tyhjä.
Arkisto
Tyhjä.
Historia.
Tyhjä.
Paanutalkoot.
Tyhjä.
Tuhopoltto.
Tyhjä.
Jälleenrakennus.
Tyhjä.
Kirkonrakentajat.

 

Valitse kieli - Choose language - Välj språk

Sastamalan seurakunta

In English På svenska

Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinto Ulla Raholalle

19.1.2010
Pyhän Henrikin säätiö on myöntänyt neljännen kulttuuripalkintonsa arkkitehti Ulla Raholalle, joka on suunnitellut Tyrvään Pyhän Olavin kirkon sisätilan.
Säätiön hallituksen puheenjohtaja piispa Kari Mäkinen luovutti 5 000 euron suuruisen palkinnon 19. tammikuuta Turussa.

Ulla Rahola on ratkaisevalla tavalla ollut luomassa arkkihiippakunnan viime vuoden huomattavinta kulttuuritekoa, mutta hänen kädenjälkensä näkyy monessa muussakin kuin Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa.
Hän on toiminut pääsuunnittelijana Sääksmäen kirkon restaurointityössä, Ulvilan kirkon restauroinnissa ja korjaamisessa sekä Porvoon tuomiokirkon jälleenrakennuksessa.

Jakotilaisuudessa puhunut piispa Kari Mäkinen perusteli palkitsemista näin:

– Pyhän Henrikin säätiö on halunnut nostaa esiin Pyhän Olavin kirkon sisätilojen kokonaisuuden. Siinä hengittävät poikkeuksellisella tavalla yhtaikaa kirkon historiallinen perintö, jumalanpalvelustilan klassinen pyhyys ja taiteen kautta tämän hetken ihmisen elämäntuntojen moninaisuus.

Piispa Mäkisen mukaan huomio halutaan kohdistaa siihen monesti näkymättömään kulttuurityöhön, jolla ylläpidetään ja vahvistetaan suomalaisen kulttuurin olennaista perintöä, ja jonka vaalimisessa Rahola on tehnyt merkittävän työn.

Kyse ei kuitenkaan ole vain rakennusperinnön vaalimisesta:

– Kirkkoja ei ole restauroitu museoiksi vaan ihmisten käyttöön. Samaan kirkkoon ovat ihmiset ennenkin tulleet kysymystensä ja rukouksensa kanssa, ja tärkeää on, että he voivat tulla yhä. Se on edellyttänyt suunnittelijalta pieteettiä myös tämän hetken ihmisen syvimpiä tarpeita kohtaan.

Mäkisen mielestä siinä lähestymistavassa, joka heijastuu niin Tyrvään Pyhän Olavin kirkossa kuin muissa Raholan vanhojen kirkkorakennusten restauroinnissa, keskelle ei lopulta näytä asettuvan rakennus vaan ihminen.
Ihminen näkyy osana pitkää sukupolvien ketjua, historian kerrosten perspektiivissä, mutta myös ihmisenä, joka haluaa kumartua pyhän edessä, kohdata pyhän ja tulla pyhän kohtaamaksi.

Piispa Kari Mäkinen sanoo tunnistavansa Ulla Raholan työstä hiljaisen, mutta määrätietoisen kriittisen viestin.
– Tärkeintä kulttuurissa ja elämässä ei määritellä markkinoilla tai julkisuudessa. Olennaiset merkitykset muodostuvat toisin, ja niitä on puolustettava.

Lue täältä piispa Kari Mäkisen puhe Pyhän Henrikin säätiön kulttuuripalkinnon jakotilaisuudessa 19.1.2010

Pyhän Henrikin säätiö

Turun arkkihiippakunnan tuomiokapituli perusti Pyhän Henrikin säätiön 1997. Sen tehtävänä on tukea evankelis-luterilaisen tunnustuksen mukaista kristillisen sanoman levittämistä ja lähimmäisenrakkauden toteuttamista, tiedotus- ja julkaisutoimintaa, tieteellistä tutkimusta sekä kristillisen taiteen ja kulttuuriperinteen vaalimista arkkihiippakunnan alueella.

Tehtäväänsä säätiö toteuttaa
– myöntämällä taloudellista tukea diakonia-, kasvatus- ja lähetystyötä varten
– tekemällä tunnetuksi kirkon toimintaa julkaisujen välityksellä
– myöntämällä apurahoja tieteelliseen tutkimukseen ja taiteelliseen toimintaan ja niihin liittyviin ulkomaille suuntautuviin opintomatkoihin
– järjestämällä evankelis-luterilaisen kulttuuriperinteen vaalimista edistäviä tilaisuuksia

Kulttuuripalkinto

Säätiön hallitus perusti palkinnon 12.9.2002. Sen suuruus on 5 000 euroa ja se jaetaan joka toinen vuosi.
Tarkoituksena on antaa tunnustus taiteen tai muun kulttuurielämän alueella tehdystä työstä, joka on merkittävästi edistänyt kirkollisen kulttuuriperinnön vaalimista tai kehittänyt kirkollisen elämän ja kulttuurielämän vuorovaikutusta arkkihiippakunnassa.
Pyhän Henrikin kulttuuripalkinnon aiemmat saajat ovat jazzmuusikko Jukka Perko, kirjailija Juha Seppälä ja Porin Teatterinuorten yhdistys.

- Takaisin.

Elokuu 2009. Ulla Raholan hymy on herkässä: Tyrvään Pyhän Olavin pitkä jälleenrakennusvaihe on ohi ja kirkko taas valmis otettavaksi käyttöön. Kuva Meri Öhman.

Helmikuu 2005. Taiteilijoitten vuoro aloittaa työnsä, arkkitehti Ulla Raholan ja talkoolaisten jälkeen. Kuva Pirjo Silveri.

Kevät 2007. Vuosien mittaan Ulla Rahola ja työnjohtaja Esko Kangasniemi tutkailivat lukemattomia kertoja yhdessä kirkkosalin lukemattomia yksityiskohtia. Kuva Pirjo Silveri.

Kevät 2007. Ulla Rahola kuului myös taiteilijoitten työtä valvoneeseen luonnostyöryhmään. Joka kokouksen yhteydessä katsastettiin tilanne kirkossa.

Kesä 2009. Tyrvään Pyhän Olavin interiööriä. Kuva Pirjo Silveri.

Sivun alalaita.